Category Archives for Geen categorie

Levertermijn minstens 1 week

Vanwege de grote voorjaarsdrukte, gecombineerd met de drukte bij Post NL door Corona lopen de levertijden op.

Bestellingen met compostwormen gaan pas na Ppasen op verzending. Om te voorkomen dat de compostwormen een lang weekend en nog wat dagen op een depot zitten.

Andere bestellingen proberen we binnen 2 a 3 werkdagen naar Post NL te brengen. Maar daarna zijn ze dan ook nog vaak een dag of 3 onderweg.

Pakket ophalen bij Post NL pickup point kan niet meer. Enerzijds om bezoekjes aan het postkantoor te verminderen en daar het personeel te ontzien. Anderzijds omdat we wellicht nu andere verzendpartners gaan inschakelen.

We hopen op je begrip. Heb je echt snel iets nodig en woon je in de buurt van Amsterdam? Kijk dan of jouw artikelen in de Moestuinwinkel staan

Wormenbak compostproces versnellen

Hoe laat je je compostwormen meer afval verwerken?

Veel mensen hebben een wormenbak omdat het een snelle manier van composteren is. Wormcomposteren is een compostmethode die door zijn snelheid ook weinig ruimte inneemt. Soms valt het werktempo van de compostwormen helaas wat tegen. Ik zet vier mogelijk oplossingen voor je op een rijtje.

5 manieren om sneller afval te verwerken in je wormenbak

1: Snij je afval lekker klein voordat je het aan de compostwormen voert

Compostwormen beginnen het verteringsproces nog voordat het voedsel in hun darmen zit. Dit doen ze door met hun lijf over het afval te kruipen en daarmee een spoor van enzymen op het afval achter te laten. Deze enzymen beginnen met de afbraak van het voedsel. Na een paar dagen is het oppervlak van het voedsel zacht geworden en keren de wormen terug om lekker te eten. Ze hebben immers geen tanden om het afval in stukjes te bijten.

Simpele wiskunde leert je dat, hoe kleiner het afval dat je voert is, hoe groter het oppervlakte is dat de enzymen kunnen bewerken. Je kunst zelfs zover gaan je afval eerst in de blender te gooien en je wormen te voeren met smoothies. Dat is iets dat ik zelf weleens in de winter doe, als ik toch al een smoothie maak en de blender dus toch al vies is. Want zeker in de winter kan het werktempo van de wormen aardig zakken.

2: Hou de temperatuur in je wormenbak boven de 15 graden

Zorg dat je wormenbak niet te veel afkoelt. Bij temperaturen onder de 10 a 15 graden verteren de compostwormen nauwelijks afval. Kun je de wormenbak in de winter niet binnen zetten, zorg dan in ieder geval voor een plekje uit de wind en in de zon. Of bewaar de doos waarin je je wormenbak hebt gekregen en zet die ondersteboven over je wormenbak. Ook oude dekens of bubbeltjesplastic kunnen de temperatuur hoog houden.

Bedenk dat compostwormen zelf veel warmte produceren, dus als je zorgt dat die warmte binnen blijft kan de compostering zelfs in de winter buiten gewoon doorgaan. Zelfs bij hele lange strenge winters kunnen je compostwormen in je wormenbak overleven.

3: Geef je compostwormen een cafeïne- shotje

Net als mensen worden wormen actief van cafeïne. En actieve wormen hebben meer honger. Volgens sommige wormenkenners mag je compostwormen niet te veel koffieprut geven. Omdat ze daar gestresst van raken. Anderen zweren juist bij koffieprut, omdat het de voortplanting zou stimuleren: Ook op sex gebied worden de wormen schijnbaar actiever van cafeïne.

Er zijn professionele wormenkwekerijen die wormen bijna geheel op koffieprut laten leven. Dat kan omdat de verhouding koolstof /stikstof ideaal is. Dezelfde verhouding als wanneer je netjes je groenafval mengt met karton. Dit alles gezegd hebbende is het voor de gemiddelde wormenbak-bezitter denk ik gewoon een leuk weetje. Doe vooral je koffieprut in je womenbak. Wellicht verhoogt het het composteertempo èn de omvang van je kolonie. Maar een dieet van allen maar koffieprut lijkt me toch wat eenzijdig.

4: Zorg voor gezinsuitbreiding

Zorg voor meer compostwormen in je wormenbak. Een wormenkolonie kan zich in drie maanden tijd verdubbelen. En kan daarmee dan ook de dubbele hoeveelheid afval verteren. Heb je weinig geduld dan kun je proberen de voortplanting aan te moedigen door wat extra koffieprut toe te voegen.

Bij goede omstandigheden kan een kilo wormen 1 kilo afval per dag verteren. Overigens bereikt de kolonie op een bepaald moment een evenwicht: als er niet genoeg eten of ruimte is gaat de voortplanting weer naar een lager pitje. Dus zorg ook dat er wel altijd voldoende eten en ruimte aanwezig is.

5: Koop meer compostwormen

Dat kan natuurlijk gewoon in de webshop

Hoeveel compostringen moet ik bestellen voor mijn wormenbak?

Als richtlijn kun je aanhouden dat je ongeveer per persoon 1 compostring nodig hebt. Met een miniumum van 3 ringen voor een goede werking van je wormenbak. En een maximum van 6 ringen vanwege het gewicht. Maar er zijn meerdere factoren die meespelen: Hoeveel groente eet je? Eet je alleen de bloemkoolroosjes of eet je ook de stronk? Ook de omstandigheden zijn van belang. Staat je wormenbak binnen of buiten? In of uit de  zon? Lees hier meer over hoe je het wormcomposteren kunt versnellen.

Help, de bovenste compostring van mijn wormenbak is te snel vol

Er kunnen meerdere redenen zijn dat de bovenste ring al vol is voordat de onderste ring is gecomposteerd: Van te lage temperatuur tot te veel afval. Hoe dan ook: je zit met een acuut probleem. Wat te doen? Hier heb je vier opties:  

4 manieren om toch een compostring leeg te maken

  1. Kijk of de compost in de onderste 2 ringen al zover geslonken is dat je de inhoud van deze 2 ringen samen kunt voegen. 
  2. Haal de grootste stukken onverteerd afval uit de onderste ring en doe die in de bovenliggende ring. De onderste ring bevat nu vooral compost. Deze mag gewoon in je tuin. Wormencompost heeft een neutrale zuurgraad en hoeft niet te rijpen. Restjes onverteerd afval zullen gewoon in je tuin vergaan tot compost.
  3. Pak een teil of emmer en doe daar de hele inhoud van de  onderste ring in. Laat deze bak op een rustig plekje staan terwijl de wormen hun werk doen. Tegen de tijd dat (bijna)  alles is omgezet in compost kun je de wormen eruit halen.
  4. Bestel een extra compostring. Lees ook de post over hoeveel compostringen je nodig hebt.
  5. En voor de toekomst: kijk of je je compostwormen harder aan het werk kunt zetten. Alles hierover lees je in de blogpost ‘https://balkonton.nl/wormenbak-compostproces-versnellen/wormenbak compostproces versnellen’.

Open dag Balkonton CompostTuin uitgesteld

Vanwege het coronavirus wordt deze open dag uitgesteld.

Kom 28 maart 2020 naar de opening van de Balkonton CompostTuin. Bekijk de 3 verschillende zelf-beluchtende compostvaten, diverse wormenbakken en leuke koopjes uit de koopjeshoek. Elk heel uur uitleg over diverse manieren van composteren.

Uiteraard als het coronavirus het toelaat. Maak anders een afspraak voor individuele bezichtiging van de CompostTuin

De compost in deze compostvaten hoef je nooit om te zetten. NB: Een wormenbak hoef je ook nooit om te zetten. Daarmee verstoor je alleen maar de wormen.

Composteren in de stad, kan dat?

Ondertussen weten de meeste mensen wel dat je prima je eigen GFT kunt composteren met een wormenbak. Maar wat als je opziet tegen een wormenkolonie of gewoon meer afval hebt dan een standaard wormenbak aankan? Is een gewone composthoop of compostvat dan geschikt in de stad?

Weinig ruimte of bang voor ongedierte?

Een gesloten compostvat is dan een goede oplossing. Het houdt ongedierte op afstand en bespaart ruimte. Je kunt sommige compostvaten zelfs gewoon op je balkon  of dakterras kwijt.

Geen tijd om regelmatig de compost om te scheppen of zetten?

Helaas gaat het vaak mis omdat we het nu eenmaal druk hebben en dus geen tijd hebben om  de compost regelmatig te beluchten: een voorwaarde voor snelle en goede compostering. Al onze compostvaten zijn zo ontworpen dat zuurstof automatisch wordt toegevoerd zodat omzetten niet nodig is.

In de winter ook composteren?

Sommige compostvaten  zijn geïsoleerd zodat compostering in de winter gewoon  doorgaat.

Vergelijk hier de thermisch geïsoleerde, zelf beluchtende, gesloten compostvaten van Balkonton

  • De Aerobin 200 is een gesloten systeem waar  je het vocht van kunt opvangen. je kunt hem dus op balkon of dakterras gebruiken. Een ingenieus gepatenteerd systeem zorgt voor de beluchting.
  • De Aeroplus 6000 heeft een uniek meerkamer systeem dat zorgt voor snelle compostering en bedieningsgemak. De onderkant is open. Dus wil je  hem op het balkon gebruiken zorg dan voor  een opvangbak.
  • De  Supercomp 305 combineert een mooi houten uiterlijk met een door  de TU Graz getest en goedgekeurd beluchtingsysteem. Deze compostbak is ook als wormenbak te gebruiken. Wordt met of zonder bodemplaat geleverd
  • De  Supercomp 350 heeft hetzelfde beluchtingsysteem als de supercomp 305 maar is groter en goedkoper. Ook als wormenbak te gebruiken. Wordt met of zonder bodemplaat geleverd.

Bekijk de verschillende compostvaten in het filmpje hieronder.

Het antwoord is dus: Ja,composteren in de stad is goed mogelijk met het juiste compostvat. Heb je maar weinig afval dan kan een gewone wormenbak natuurlijk ook.

10 % korting vanwege kerstvakantie

kerstboom in wormenbak
Vrolijk kerstfeest

Van 9 december 2019 tot 14 december 2020 zijn we gesloten. Bestel in die periode je wormenbak met de kortingscode Kerst2019, en ontvang 10% korting. Je bestelling wordt direct na de vakantie vanuit de wormenkwekerij in Drenthe verzonden.

In Amsterdam bij mij thuis staan nog 2 Balkontonnen en 2 wormtorens. Wil je echt voor de kerst een Balkonton of wormtoren in huis hebben? Neem dan contact op en kom je wormenenbak hier op afspraak afhalen. Zolang de voorraad strekt!

Hoe lang kun je compostwormen bewaren in de verpakking?

compostwormen in zak

De  compostwormen kun je maximaal 2 weken bewaren in de zak zitten waarin ze verstuurd worden. Ze zitten verpakt in een ruime hoeveelheid compost en voeding voor 2 weken.

Maak de inhoud van de zak met compostwormen lekker vochtig

Wel is het belangrijk deze compost bij ontvangst lekker vochtig te maken. Denk aan de vochtigheid van een uitgeknepen spons.

Begin alvast je compostwormen een beetje te voeren

Ook kun je alvast om de paar dagen een handje afval toevoegen met karton. Dat kan dan al beginnen met vergaan zodat de wormen het kunnen eten als de originele voeding op is.

Bewaar je compostwormen op een koele plek

Hoe kouder het is hoe minder de compostwormen eten. IN viswinkels bewaren ze wormen wel 2 maanden in de koelkast. De compostwormen gaan dan in een soort van winterslaap.

Zorg dat je de zak uit de zon houdt, liefst op een koele plek. En zorg dat je de zak weer goed dichtmaakt als je klaar bent met vochtig maken en/of voeren. Je kunt de wormen eventueel ook in een emmer doen en de emmer afsluiten met een doek.

Installatie Balkonton Classic stap voor stap

LET OP: de oranje zakken worden niet meer meegeleverd want het blijkt toch handiger om de compost gewoon met de hand (eventueel met huishoud-handschoenen aan) vanaf boven te oogsten. Normaal gesproken zitten de wormen in het bovenste deel, die kun je eerst oven opzij leggen of bovenop de aarde rondom de wormenbuis leggen. Ze kruipen dan vanzelf weer naar beneden en naar binnen.

1 2 3 6