december 30, 2015

Geeft een wormenbak overlast van fruitvliegjes?

Die vraag wordt me vaak gesteld. Het antwoord is: Ja, er zullen fruitvliegjes op je wormenbak afkomen. Maar….. je kunt er wat aan doen om overlast te voorkomen.

Als je last hebt van fruitvliegjes, dan is dat meestal in de zomer. De  eitjes die al in je fruitschillen zitten gaan lekker broeien in je warme vochtige bak. Zodra je dan het deksel van de bak open doet zwermen ze met zijn allen uit. Daarnaast kan je wormenbak nieuwe vliegjes lokken om bij jouw afval eitjes te leggen.

Hier kun je iets aan doen!

Als eerste heb je het ontwerp van de wormenbak. Bij de Balkonton Classic is de wormenbuis van boven niet afgesloten. Dat zorgt er voor dat het niet gaat broeien, en dat eventuele fruitvliegjes zich niet ophopen, maar geleidelijk het nest verlaten. Bij de wormtoren helpt het als je de bak een tijdje met open deksel in de zon laat staan zodat de bovenste laag uitdroogt. Dat helpt ook tegen veel andere vervelende beestjes.

Ten tweede helpt het ontzettend als je steeds je vers toegevoegde keukenafval afdekt. Dat kan met een dikke laag karton of zaagsel. Dat blokkeert zowel de toegang van nieuwe vliegjes, als het uitvliegen. Met een precies passend afdekmatje van hennep lukt het afdekken nog beter. 

Doorbreek de cyclus. Door gedurende een week of drie de bovenkant af te dekken met een laagje zand of een hennepmatje en je wormen in die tijd niet te voeren. vliegjes die uit uitgekomen eitjes kruipen kunnen nergens heen en gaan dood

Verhoog de zuurgraad door wat lavameel door het afdekzand of door het afval te strooien. Daar houden veel insecten waaronder fruitvliegjes, niet van.

En als laatste kun je de vliegjes die dan toch nog in en om je wormenbak vliegen vangen met een fruitvliegenval. Zelf heb ik een wormenbak en een Balkonton op mijn balkon staan en nog nooit de noodzaak gevoeld om een fruitvliegenval aan te schaffen.

Ga voor meer informatie over wormcomposteren naar de kennisbank

Related Posts

Levertermijn minstens 1 week

Wormenbak compostproces versnellen

Hoeveel compostringen moet ik bestellen voor mijn wormenbak?

Help, de bovenste compostring van mijn wormenbak is te snel vol

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Blijf op de hoogte

Ontvang maximaal 1 keer per maand een mail met balkontuintips, aanbiedingen en wormenweetjes

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Verkoopvoorwaarden

Volledige verkoop- en retourvoorwaarden

Verzending vanuit eigen voorraad in Nederland. Levertijd 1 a 3 werkdagen.

Ophalen in Amsterdam niet mogelijk: Verzending gebeurt vanuit Drenthe.



Contact

Balkonton
Moestuinlaan 16
1036 KD Amsterdam
KvK 55731619
BTW NL001895918B81
NL08 INGB 0006 676580
BIC INGBNL2A
info@balkonton.nl
+31 (0)6 38553833

Bereikbaar van 9.00 tot 17.30 op werkdagen