Fruitvliegjes in je wormenbak

Geeft een wormenhotel overlast van fruitvliegjes?

Die vraag wordt me vaak gesteld. Het antwoord is: Ja, er zullen fruitvliegjes op je wormenbak afkomen. Maar….. je kunt er wat aan doen om overlast te beperken.

Als je last hebt van fruitvliegjes, dan is dat meestal in de (na)zomer. De  eitjes die al in je fruitschillen zitten gaan lekker broeien in je warme vochtige bak. Zodra je dan het deksel van de bak open doet zwermen ze met zijn allen uit. Daarnaast kan je wormenbak nieuwe vliegjes lokken om bij jouw afval eitjes te leggen.

Hier kun je iets aan doen!.

Als eerste helpt het ontzettend als je steeds je vers toegevoegde keukenafval afdekt. Dat kan met een dikke laag karton of zaagsel. Maar beter nog met een hennepmatje of een oude handdoek.  Dat blokkeert zowel de toegang van nieuwe vliegjes, als het uitvliegen.

Zorg verder dat je de binnenkant, en randen van je wormenbak schoon veegt met een doekje. Dus alle compost die  BOVEN het hennepmatje aan de wand van de wormenbak zit zit regelmatig wegvegen.

Doorbreek de cyclus. Door gedurende een week of drie de bovenkant af te dekken met een laagje zand of een hennepmatje en je wormen in die tijd niet te voeren. vliegjes die uit uitgekomen eitjes kruipen kunnen nergens heen en gaan dood. TIP: gebruik een flinke laag kweekgrond om je afval af te dekken. Je kunt je wormen 2 a 3 weken niet voeren , maar ze hebben dan de voeding uit de kweekgrond.

Verhoog de zuurgraad door wat lavameel door het afdekzand of door het afval te strooien. Daar houden veel insecten waaronder fruitvliegjes, niet van.

En als laatste kun je de vliegjes die dan toch nog in en om je wormenhotel vliegen vangen met een fruitvliegenval. Ik heb in de nazomer/herfst, wanneer de fruitvliegjes het meest aanwezig zijn, een fruitvliegjesval in EN vlakbij mijn wormenbak staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van balkonton.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 10.0/10 gebaseerd op 5 reviews.