Fruitvliegjes in je wormenbak

Geeft een wormenbak overlast van fruitvliegjes?

Die vraag wordt me vaak gesteld. Het antwoord is: Ja, er zullen fruitvliegjes op je wormenbak afkomen. Mara je kunt er wat aan doen om overlast te voorkomen.

Als je last hebt van fruitvliegjes, dan is dat meestal in de zomer. De  eitjes die al in je fruitschillen zitten gaan lekker broeien in je warme vochtige bak. Zodra je dan het deksel van de bak open doet zwermen ze met zijn allen uit. Daarnaast kan je wormenbak nieuwe vliegjes lokken om bij jouw afval eitjes te leggen.

Hier kun je iets aan doen!

Als eerste heb je het ontwerp van de wormenbak. Bij de Balkonton Classic is de wormenbuis van boven niet afgesloten. Dat zorgt er voor dat het niet gaat broeien, en dat eventuele fruitvliegjes zich niet ophopen, maar geleidelijk het nest verlaten. Bij de wormtoren helpt het als je de bak ene tijdje met open deksle in de zon laat staan zodat de bovenste laag uitdroogt. Dat helpt ook tegen veel andere vervelende beestjes.

Ten tweede helpt het ontzettend als je steeds je vers toegevoegde keukenafval afdekt. Dat kan met een dikke laag karton of zaagsel. Of met een vochtige oude lap. Dat blokkeert zowel de toegang van nieuwe vliegjes, als het uitvliegen

En als laatste kun je de vliegjes die dan toch nog in en om je wormenbak vliegen vangen met een fruitvliegenval. Zelf heb ik een wormenbak en een Balkonton op mijn balkon staan en nog nooit de noodzaak gevoeld om een fruitvliegenval aan te schaffen. Maar als je je bak binnen hebt staan kan een kopje appelazijn in de buurt van je wormenbak de rondvliegende vliegjes vangen. Er zijn ook professionele fruitvliegvallen, zoals de Fruitfly Ninja. Deze plak je handig aan de binnenwand van je wormenbak.

Ga voor meer informatie over wormcomposteren naar de kennisbank

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: