Vreemde beestjes in je wormenbak

Het is normaal dat na verloop van tijd allerlei andere insecten je wormenbak gaan bewonen. Meestal is dat niet erg, soms is het wel vervelend. Over fruitvliegjes en mieren schreef ik al eerder. Dit artikel gaat over de verschillende andere (soms heel nuttige) beestjes. Het wordt af en toe aangevuld als ik weer een foto of vraag krijg. Kom jij iets tegen waarvan je je afvraagt wat het is? stuur een foto en ik probeer uit te vinden wat het is en of je er iets aan moet of kunt doen.

Springstaartje in wormenbak
Springstaartjes zijn nuttige beestjes in je wormenbak. Ze eten schimmels, en materiaal dat de wormen links laten liggen.
Roofmijt in wormenbak
Roofmijt, kruipen soms ineens in grote getalen over je bak. Vaak als je wat veel dode wormen hebt, soms direct na de opstart van je wormenbak als de wormen een zware reis hebben gehad. Schrik niet als je ziet dat deze mijten je wormen opeten: Ze eten alleen dode of zieke wormen. Maar als je er daar heel veel van hebt is dat waarschijnlijk weer een teken dat de inhoud van je wormenbak meer karton en meer zuurstof kan gebruiken.
Potwormen in wormenbak
Potwormen of Enchytraeids worden vaak aangezien voor babywormen: ze zijn klein en glazig/wit. Babycompostwormen zijn eerder bruinig. Potwormen kunnen geen kwaad en helpen met het verteren van je afval. Dus gewoon lekker laten zitten. Ze leven in harmonie met je compostwormen
Witte vlieg in wormenhotel
Witte vlieg is wel heel vervelend want is schadelijk voor je planten als ze daar op af vliegen. Ik heb er zelf nog nooit last van gehad maar zet hier wat huis tuin en keuken middeltjes op een rij die zouden moeten helpen: Regelmatig deksel en randen schoonvegen zodat de larven weggehaald worden Sproeien met een sinaasappel-spray. Een mengel van afwasmiddel en water schijnt ook te helpen maar zou ik niet in mijn wormenbak willen hebben. Laat de bovenkant van je wormenbak uitdrogen: haal het deksel er (tijdelijk) af.  Zorg dat je consequent iedere keer je voedsel/afval bedekt met een laagje droog karton.
larven in je wormenbak
Larve van Eristalis / Drone vlieg De punt of naald is een soort snorkel waardoor ze ademen. Als deze larven uitkomt wordt het een vlieg die een beetje op een bij lijkt. ook wel honeybee fly genoemd. De larven leven in modderachtige omgeving: Je wormenbak is waarschijnlijk te nat. Om overlast van vliegen te voorkomen verwijder je zoveel mogelijk larven en zorg je dat je je wormenbak laat drogen
Eristalis in wormenbak
Volwassen drone fly of honeyfly

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *