Wormenpercolaat of wormenthee, wat is het verschil?
Na enkele weken kan er een donkere vloeistof onder uit je wormenbak druppelen. Dit vocht heet ‘wormenpercolaat’ en wordt ten onrechte ook wel ‘wormenthee’ genoemd.
Wormenpercolaat
Wormenpercolaat bestaat uit :
- het vocht dat uit het keukenafval vrijkomt
- wormenurine
- in bovenstaande vloeistoffen opgeloste stoffen.
Wormenpercolaat verdun je 1:10 met water om het aan je planten te geven. Het zit vol enzymen, bacterieen en voedingsstoffen.
In je Balkonton kan het percolaat al opgedronken worden door je planten. Of het kan al verdund zijn met het regenwater dat in je Balkonton is gevallen.
Het stikstof in dit percolaat wordt direct aan de planten afgegeven. Je hebt dus kans op overbemesting als je het te vaak aan je planten geeft. Zelfs als je het zoals aanbevolen 1 op 10 met water mengt. Ook kan dit percolaat zuur zijn en anaerobe bacteriën bevatten. Bewaar je percolaat niet te lang maar gebruik het binnen 1 a 2 weken. Zodat de anaerobe bacteriën niet de tijd krijgen de overhand te krijgen. Het wormenpercolaat is een goede natuurlijke voedingsstof voor je planten, maar gebruik het met mate. Als je ineens heel veel percolaat hebt wil dat meestal zeggen dat je wormenhotel te nat is. Grote kans dat het percolaat nu erg zuur is dus echt heel goed verdunnen. Voeg wat meer karton toe aan je wormenbak en eventueel wat lavameel. Bij de houten bakken heb je veel minder percolaat omdat het vocht hier makkelijker verdampt.
Wormenthee
Wormenthee maak je door wat wormencompost in water te doen, eventueel aangevuld met suiker. Belucht dit 24 uur zodat je een sterke groei van aerobe bacteriën krijgt. Deze wormenthee heeft een neutrale pH waarde en de stikstof is opgenomen door de bacteriën, die dit langzaam aan je planten zullen afgeven.
Regenwater dat door je wormenbak heen sijpelt, is volgens deze definitie ook wormenthee, maar mengt zich dus met het percolaat.
Tot slot
Ook op deze site worden de termen (nog) door elkaar gebruikt. En kom je misschien nog ergens een oude post tegen waarin het gebruik en opwekken van wormenpercolaat of wormentee wordt aangemoedigd. Voortschrijdend inzicht leidt ertoe dat we tegenwoordig bij heel veel wormenpercolaat eerder ongerust dan blij zijn. Vooral als er een plotselinge toename is is het goed eens te kijken of je wormenbak misschien te nat is.
Kun je wormenthee ook gebruiken voor je kamerplanten ipv pokon?
Hallo Wendy, ja zeker, het is een goede natuurlijke plantenbemester. Beter dan pokon, onder andere doordat het bacterieen en enzymen bevat die zorgen voor gedoseerde afgifte van de mineralen.
Het is normaal dat het lang duurt, en helemaal niet erg als er maar een beetje percolaat uit komt. Dat betekent in ieder geval dat je wormenhotel niet te nat is.
Hoi Ireen,
ik heb de balkonton sinds juni of juli in gebruik, maar heb er nog nooit ‘wormenthee’ uit zien komen. Gaat er dan iets niet goed?
Dank,
groet,
Willemijn van Poppel