Wat is wormenthee?

Na enkele weken kan er een donkere vloeistof onder uit je wormenbak druppelen. Dit vocht heet ‘wormenpercolaat’ en wordt ook wel ‘wormenthee’ genoemd.

Wormenpercolaat bestaat uit :

 • het vocht dat uit het keukenafval vrijkomt
 • wormenurine
 • in bovenstaande vloeistoffen opgeloste stoffen.

Wormenpercolaat verdun je 1:10 met water om het aan je planten te geven. Het zit vol enzymen, bacterieen en voedingsstoffen. 

In je Balkonton kan het percolaat al opgedronken worden door je planten. Of het kan al verdund zijn met het regenwater dat in je Balkonton is gevallen.

Het stikstof in dit percolaat wordt direct aan de planten afgegeven. Je hebt dus kans op overbemesting, zelfs als je het zoals aanbevolen 1 op 10 met water mengt. ook kan dit percolaat zuur zijn en anaerobe bacteriën bevatten. Het is een goede natuurlijke voedingsstof voor je planten, maar gebruik het met mate. Als je heel veel percolaat hebt wil dat meestal zeggen dat je wormenhotel te nat is. Bij de houten bakken heb je veel minder percolaat omdat het vocht hier makkelijker verdampt.

Wormenthee maak je door wat wormencompost in  water te doen, eventueel aangevuld met suiker. Belucht dit 24 uur zodat je een sterke groei van aerobe bacteriën krijgt. Deze thee heeft een neutrale pH waarde en de stikstof is opgenomen door de bacteriën, die dit langzaam aan je planten zullen afgeven.

Ook op deze site worden de termen (nog) door elkaar gebruikt. En kom je misschien nog ergens een oude post tegen waarin het gebruik en opwekken van wormenpercolaat wordt aangemoedigd. Voortschrijdend inzicht leidt ertoe dat we tegenwoordig bij veel wormenpercolaat eerder ongerust dan blij zijn.

 

2 reacties

 1. Het is normaal dat het lang duurt, en helemaal niet erg als er maar een beetje percolaat uit komt. Dat betekent in ieder geval dat je wormenhotel niet te nat is.

 2. Hoi Ireen,
  ik heb de balkonton sinds juni of juli in gebruik, maar heb er nog nooit ‘wormenthee’ uit zien komen. Gaat er dan iets niet goed?
  Dank,
  groet,
  Willemijn van Poppel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.