Kunnen compostwormen tegen de hitte?

Hoge temperatuur en een wormenbak: Wat te doen?

Het antwoord is simpel: compostwormen kunnen NIET tegen de hitte. Buitentemperaturen boven de 30 graden Celsius kunnen funest zijn. Zeker in een donkere wormenbak die in de volle zon staat kan de temperatuur makkelijk oplopen tot wel boven de 40 graden. Vanaf 35 graden zullen ze echt massaal uit je wormenbak proberen te vluchten om te overleven. En in het ergste geval het loodje leggen.

Bij normale zomerse temperaturen, zo tot 28 graden, volstaat het de bak uit de zon te houden. Wordt het extreem heet of langere perioden zeer heet (meer dan 30 graden), neem dan wat extra voorzorgsmaatregelen.

Houd je wormenbak koel met deze tips

 • Zet je wormenbak in de schaduw of binnen.
 • Kies voor een wormenbak met plantenring en hou de aarde vochtig. De planten zorgen voor schaduw en de vochtige aarde koelt de wormenbak. Heb je geen plantenring? Gebruik dan een lege compostring tijdelijk als plantenring. In de compostringen past meer aarde dan in de plantenring: Fijn voor het verkoelende effect maar maak het niet te zwaar om op te tillen.
 • Heb je geen schaduwplekje? Improviseer een schaduwdoek van wat waslijn en een oud laken. Of bevestig een paraplu met touw of tape aan je wormenbak.
 • Haal het deksel van je wormenbak en vervang het tijdelijk door een dikke laag van stukken vochtig karton en hou dat karton vochtig.
 • Als het echt heel extreem wordt: leg een koelelement (ingepakt in een oude doek) in je wormenbak.
 • In plaats van een koelelement kun je ook je afval mengen met vochtig karton en dat invriezen voordat je het aan je wormen voert.

De Balkonton Classic en de Gevelbak bieden de wormen voldoende bescherming

Zorg wel dat de aarde lekker vochtig blijft. De Balkonton wormtoren met plantendeksel blijft ook redelijk koel, zeker als je een off white model hebt en de plantenring continue vochtig houdt.

Voor alle andere wormenbakken geldt: Bescherm je wormen tegen de hitte met de tips hierboven

Click Here to Leave a Comment Below

RK

Ik heb een zwarte balkonton wormtoren. Met een heel klein beetje zon wordt deze al heel erg heet. Ik heb deze nu binnen gezet maar vind dit verre van ideaal! Kan ik hier nog iets aan doen?

Reply
  Ireen Laarakker

  Beste RK,

  Compostwormen kunnen een temperatuur tot 35 graden verdragen, maar liever hou je het onder de 30. Tussen de 15 en 25 is ideaal. Onder normale omstandigheden betekent dit dat je een zwarte wormenbak niet in de volle zon zet. Heb je er een plantenring bij dan kan het wel als het niet te heet is en als je de aarde in de ring goed vochtig houdt.

  Hoe je dat doet bij extreme temperatuur lees je in het artikeltje dat ik hier eerder over heb geschreven:

  Reply
   Ireen Laarakker

   Sorry ik zie nu pas dat je vraag al een reactie was op dit artikel. beetje dubbelop. Maar goed; oplossing is dus voor een zwarte wormenbak niet veel anders dan uit de zon halen. Kun je er misschien een mooie grote plant voor zetten?. Of koelen door bovenop een goed vochtge plantenring te zetten. de planten hier in geven ook weer wat schaduw. En de verdamping zorgt voor verkoeling.

   Reply
Leave a Reply: