juni 25, 2019

Het antwoord is simpel: compostwormen kunnen NIET tegen de hitte. Buitentemperaturen boven de 30 graden Celsius kunnen funest zijn. Zeker in een donkere wormenbak die in de volle zon staat kan de temperatuur makkelijk oplopen tot wel boven de 40 graden. Vanaf 35 graden zullen ze echt massaal uit je wormenbak proberen te vluchten om te overleven. En in het ergste geval het loodje leggen.

Bij normale zomerse temperaturen, zo tot 28 graden, volstaat het de bak uit de zon te houden. Wordt het extreem heet of langere perioden zeer heet (meer dan 30 graden), neem dan wat extra voorzorgsmaatregelen.

Houd je wormenbak koel met deze tips

 • Zet je wormenbak in de schaduw of binnen.
 • Kies voor een wormenbak met plantenring en hou de aarde vochtig. De planten zorgen voor schaduw en de vochtige aarde koelt de wormenbak.
 • Heb je geen plantenring? Haal dan het deksel van je wormenbak af, zodat het niet gaat broeien in de wormenbak.
 • Heb je geen schaduwplekje? Improviseer een schaduwdoek van wat waslijn en een oud laken. Of leg het over je wormenbak en maak het af en toe vochtig. De verdamping verkoelt de bak.
 • Gebruik zo’n reflecterend scherm voor auto-voorruiten om je wormenbak mee af te dekken.
 • Geef je wormen even minder of geen eten en haal eventueel overtollig vochtig afval weg: je wilt de bak aan de droge kant houden zodat het niet gaat broeien.
 • Als het echt heel extreem wordt: leg een koelelement (ingepakt in een oude doek) in je wormenbak.

De Balkonton Classic en de Gevelbak bieden de wormen voldoende bescherming

Zorg wel dat de aarde waar de planten in zitten lekker vochtig blijft. De Balkonton wormtoren met plantendeksel blijft ook redelijk koel, zeker als je een off white model hebt en de plantenring continue vochtig houdt.

Voor alle andere wormenbakken geldt: Bescherm je wormen tegen de hitte met de tips hierboven. Waarbij de temperatuur in een zwarte wormenbak duidelijk sneller oploopt dan in een lichter gekleurde wormenbak.

Related Posts

Stageopdracht

Help: De wormen kruipen door de bak en blijven niet in de compost zitten

Plantenbak ophangen

Hoe zet je de railing-plantenbak in elkaar?

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Ik heb een zwarte balkonton wormtoren. Met een heel klein beetje zon wordt deze al heel erg heet. Ik heb deze nu binnen gezet maar vind dit verre van ideaal! Kan ik hier nog iets aan doen?

  1. Beste RK,

   Compostwormen kunnen een temperatuur tot 35 graden verdragen, maar liever hou je het onder de 30. Tussen de 15 en 25 is ideaal. Onder normale omstandigheden betekent dit dat je een zwarte wormenbak niet in de volle zon zet. Heb je er een plantenring bij dan kan het wel als het niet te heet is en als je de aarde in de ring goed vochtig houdt.

   Hoe je dat doet bij extreme temperatuur lees je in het artikeltje dat ik hier eerder over heb geschreven:

   1. Sorry ik zie nu pas dat je vraag al een reactie was op dit artikel. beetje dubbelop. Maar goed; oplossing is dus voor een zwarte wormenbak niet veel anders dan uit de zon halen. Kun je er misschien een mooie grote plant voor zetten?. Of koelen door bovenop een goed vochtge plantenring te zetten. de planten hier in geven ook weer wat schaduw. En de verdamping zorgt voor verkoeling.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Blijf op de hoogte

Ontvang maximaal 1 keer per maand een mail met balkontuintips, aanbiedingen en wormenweetjes

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Verkoopvoorwaarden

Volledige verkoop- en retourvoorwaarden

Verzending vanuit eigen voorraad in Nederland. Levertijd 1 a 3 werkdagen.

Ophalen in Amsterdam niet mogelijk: Verzending gebeurt vanuit Drenthe.Contact

Balkonton
Moestuinlaan 16
1036 KD Amsterdam
KvK 55731619
BTW NL001895918B81
NL08 INGB 0006 676580
BIC INGBNL2A
info@balkonton.nl
+31 (0)6 38553833

Bereikbaar van 9.00 tot 17.30 op werkdagen