Tips voor gebruik Urbalive

Urbalive wormencompostbak lime in gebruik
Urbalive wormencompostbak lime in gebruik

Overweg je een Urbalive Wormenhotel te kopen? Of heb je al een Urbalive wormenbak staan? Let dan op: Gebruik de onderste opvangbak NIET als opvangbak maar als extra compostbak. Lees hier hoe en waarom.

Urbalive Wormenpercolaat: Gebruik het meteen

De Urbalive heeft een hele grote opvangbak voor vrijkomend vocht: het percolaat. Verwar dit niet met wormenthee (zie ook https://balkonton.nl/wormenthee/).
Dit wormenpercolaat moet je niet te lang bewaren, want dan krijgen anaerobe bacterieen de overhand. Dat zijn de bacterieen die zorgen voor een zure lucht, en waar planten ook niet van houden. Mijn tip is dus: zet het kraantje altijd open. Zet een glazen opvangbakje onder het kraantje, zodat je het ziet als er veel percolaat is*.

Komt er ineens opvallend veel vocht uit je Urbalive, en ruikt dat vocht niet naar lekkere bosgrond maar vies weeïg of zuur? dan is je wormenbak waarschijnlijk te nat. Voeg meer karton toe en laat de deksel er een tijdje vanaf.

Stinkend wormenpercolaat gooi je weg. Lekker ruikend wormenpercolaat verdun je 1 op 10 met water en gebruik je als natuurlijke plantenvoeding.

Wat te doen met die grote lege opvangbak van de Urbalive?


Boven het gat van het kraantje leg je een stukje gaas of een stukje vliesdoek dat ervoor zorgt dat de wormen niet naar beneden kunnen kruipen of vallen. Want nu je de onderste opvangbak van de Urbalive vrij hebt, ga je deze als bedding gebruiken.

Met bedding bedoel ik: een flinke laag vochtig, organisch koolstofrijk en luchtig materiaal waar de wormen zich thuis voelen. Zoals een berg bladeren uit het bos, stro, gescheurd karton, papiersnippers, hennepvezels etc. Natuurlijk kun je er ook stikstofrijk keukenafval indien, maar niet teveel, zorg dat het lekker luchtig blijft. Bladeren uit een gezond bos of gezonde moestuin, of een handje mooie compost, hebben een groot voordeel. Ze zitten al vol met bacteriën, schimmels en enzymen die je wormen helpen bij de vertering van het afval in je Urbalive wormenbak.

Hiermee heb je een mooie basis gemaakt voor je wormen. Hier kunnen ze rondscharrelen als het in de bovenliggende bakken te nat of te zuur zou worden. Natuurlijk composteert deze bedding ook uiteindelijk. Je kunt die compost oogsten, of gewoon lekker lang laten zitten en af en toe nieuw materiaal toevoegen. Hiermee creëer je een rustige stabiele basis in je Urbalive wormenhotel vol met de juiste bacterieen en enzymen.

En het vliesdoek van het Urbalive Wormenhotel?

Het vliesdoek dat bij de Urbalive geleverd wordt heb je uiteraard niet meer nodig. Want je wilt juist dat de wormen ook naar beneden kunnen kruipen. Je kunt het bewaren en in stukjes knippen. Deze stukjes gebruik je dan om af en toe het ‘filtertje’ boven het waterkraantje te kunnen vervangen mocht het vergaan.

Waarom verkoopt Balkonton geen Urbalive Wormenbak meer?

Balkonton was de eerste in Nederland die de Urbalive verkocht., Maar nu je hem ook via bol bij diverse concurrenten kunt kopen en er een prijzenslag gaande is, is dit voor ons niet meer te doen. Bestel je Urbalive via deze link bij BOL.com. Je betaalt niets extra, maar wij krijgen een kleine provisie.

Afiliate link

Wat te doen bij problemen met de Urbalive wormenbak?

Met een goede luchtige bedding zoals hierboven beschreven los je al veel problemen op. Meer tips en tricks vind je op de meest gestelde vragen pagina of in de Handleiding (gratis download bij aanmelding nieuwsbrief).

Bestel een startpakket

In het startpakket vind je de volgende producten die de meest voorkomende problemen bij het wormcomposteren oplossen:

Hennepmatjes: bedek de bovenste bak ermee voor bestrijding van fruitvliegjes.
Lavameel: voeg af en toe een eetlepel toe om verzuring tegen te gaan. ook heel goed voor de kwaliteit van je compost
Kweekgrond: bevat bedding en voeding waar wormen zich goed in thuis voelen en eitjes en jonge wormpjes makkelijk groeien. Handig na een zware periode of als je een paar weken weg bent.
Wormenvoeding: makkelijk te verteren voor je wormen. Gebruik het als je wormen een zware periode gehad hebben ( kou , hitte, stress, te weinig eten). Of als je buren tijdens je lange vakantie vakantie af en toe je wormen voeren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van balkonton.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 26 reviews.