Opening Wormenpaleis

Een koninklijk onderkomen voor je compostwormen

Op De Moestuinbeurs van 22 tot en met 24 maart  in Baarn presenteren Balkonton en Wormenkwekerij Wasse hun nieuwe wormenbak: Het Wormenpaleis. Een gebruiksvriendelijk, mooi houten wormenhotel waarin de wormen prettig vertoeven.

Nauwe samenwerking leidt tot productverbetering

Frank Wasse, wormenkweker en directeur van Franky’s Flora, en Ireen Laarakker, Industrieel ontwerper en directeur van Balkonton Wormenbakken, werken al bijna 10 jaar nauw samen. “In die afgelopen 10 jaar hebben we diverse modellen wormenbakken voorbij zien komen. We hebben gezien wat wel en wat niet werkt. We hebben onze ervaring gebundeld en al deze kennis samengebracht in het Wormenpaleis.

De voordelen ten opzichte van bestaande wormenbakken op een rijtje:

  • Geschikt voor binnen en buiten.
  • Wormvriendelijk ontwerp.
  • Makkelijk compost oogsten.
  • Stevige constructie, met of zonder wielen.
  • Ademende isolerende houten omkasting van duurzaam Europees hout.
  • Verkrijgbaar in 2 afmetingen.
  • Integratie met plantenbak mogelijk bij de grote uitvoering.

Makkelijk in het gebruik

Op het eerste gezicht zie je gewoon een houten kist, maar de crux zit in het binnenwerk. We hebben gekozen voor een systeem waarbij de compostcompartimenten zich niet boven, maar naast elkaar bevinden. Dat heeft als voordeel dat de compost beter kan drogen en makkelijker te oogsten is. Dat oogsten is extra makkelijk doordat de compost in uitneembare compartimenten zit.

Mooi en duurzaam hout voor een prettig leefklimaat.

De houten ombouw is gemaakt van thermowood, duurzaam behandeld Europees hout. Het hout hoeft niet behandeld te worden en heeft toch een levensduur vergelijkbaar met hardhout. Een groot voordeel van het gebruik van hout in plaats van plastic, is dat hout zowel ademt als isoleert. Daardoor krijg je een betere vochthuishouding en minder temperatuurschommelingen. De wormen zijn je dankbaar.

Stevige robuuste constructie op wielen.

Het Wormenpaleis is zo stevig dat je er met gemak op kunt zitten.  Ook bij de wielen (optioneel) is gekozen voor kwaliteit: De RVS zwenkwielen kunnen elk een gewicht van 110 kilo dragen: samen dus minstens 440 kg.

Wormvriendelijke details

Bij veel wormenbakken kunnen de wormen via de onderkant in de opvangbak met vocht terechtkomen en dan verdrinken. Of ze ontsnappen door luchtgaten en kieren, waarna ze niet ver van de wormenbak door uitdroging overlijden. Bij het Wormenpaleis is er geen ophoping van percolaat. En alle luchtgaten zijn afgedicht met een filterdoek waar de wormen niet doorheen kunnen. 

Het Wormenpaleis de luxe, planten en wormen in symbiose

Bij de grote uitvoering van het wormenpaleis kun je ervoor kiezen ruimte te maken voor planten. Dat ziet er niet alleen heel mooi uit voor jou, maar is ook erg fijn voor je wormen èn voor je planten. De planten worden gevoed en belucht door de wormen, die vrij door de plantenbak kunnen krioelen. Onder de plantenbak zit een waterreservoir zodat de aarde niet uitdroogt. En dat helpt de wormen dan weer aan een fijne vochtige koele omgeving in hete droge zomers. WIN-WIN-WIN dus

Geschikt voor zowel binnen als buiten

Een wormenbak in je keuken: niet iedereen moet hier aan denken. Maar als je aan het idee gewend bent is het wel super makkelijk om je Wormenpaleis direct naast je prullenbak te zetten. Wormencompost stinkt niet. En je wormen blijven in de bak dankzij de afgedichte gaten. Mocht je het Wormenpaleis toch buiten willen zetten, dan kan dat ook. Liefst op een beschutte plek maar hij is regen, wind en zon bestendig. 

Kies welke variant bij jou past

Het Wormenpaleis kun je in diverse varianten bestellen: Klein of groot, met of zonder wielen, als zelfbouwpakket of kant en klaar gemonteerd. Het basic Wormenpaleis meet 34 x 44 x 45 cm en is geschikt voor een klein huishouden van maximaal 3 personen. De grote versie van 44 x 64 x 45 cm is geschikt voor 4 tot 6 personen. Of je gebruikt hem half als plantenbak en half als wormenbak. In dat geval heeft hij dezelfde composteercapaciteit als het basic Wormenpaleis. 

Informatie en verkoop

 www.balkonton.nl/wormenpaleis  of https://wormenkwekerijwasse.nl/product/wormenpaleis/ 

Gratis boekje ‘Handleiding Wormcomposteren” op De Moestuinbeurs.

Bezoek de stand van Wormenkwekerij Wasse, waar ook Ireen Laarakker van Balkonton aanwezig is om uitleg te geven over het Wormenpaleis. Elke dag krijgen de eerste 25 bezoekers een gratis papieren exemplaar, gedrukt op papier van landbouwafval. Iedereen die een emailadres achterlaat krijgt het e-boek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van balkonton.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 26 reviews.