Hoeveel afval kunnen compostwormen per dag omzetten?

De Eisinia Fetida kan, onder ideale omstandigheden,  ongeveer haar eigen gewicht in afval per dag omzetten in vermicompost.  Daarbij slinkt het volume van je afval tot 20% van het afvalvolume. De Eisinia Hortensis eet iets minder, maar heeft weer andere positieve eigenschappen.

Als je je Balkonton opstart met een handjevol wormen, kun je dus ook maximaal een handjevol afval per dag in je ton kwijt. Maar beter begin je met de helft. Groeit je wormenpopulatie, dan kun je ze meer voeren, maar pas op dat je niet teveel geeft. Overvoeding is het grootste probleem bij wormcomposteren.

De compostwormen in de Balkonton Classic hebben als doel de potgrond in je Balkonton goed doorvoed en doorlucht te houden. En af en toe (om de 2 a 3 maanden) kun je onderuit de buis wat compost oogsten om daarmee je Balkonton bij te vullen en eventueel wat andere potten te vullen. Wil je echt grote hoeveelheden afval composteren? Zet er dan nog een wormenbak naast.

LET OP: begin langzaam. overvoer je wormen niet. Als vuistregel: zorg dat er nooit meer dan 10 cm afval boven de wormen zit.

Een andere vuistregel: je hebt ongeveer 15 liter wormenhotel nodig per persoon van je huishouden. Dus het wormenparadijs (76 liter) zou voldoende groot moeten zijn voor een gezin van 5 personen. Het hangt ook heel erg af van hoeveel groente je eet, hoeveel snijafval je hebt, of hij binnen of buiten staat etc.


	

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van balkonton.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 10.0/10 gebaseerd op 5 reviews.