januari 22, 2016

Heb je ooit een worm uit de aarde zien kruipen om een stukje over de stoep of tegen een lantarenpaal aan te kruipen? Het antwoord is waarschijnlijk: NEE. Ook je compostwormen zul je niet snel aan de wandel zien gaan. De verklaring is simpel.

Ten eerste houden wormen niet van licht.

Dus compostwormen zoeken altijd een lekker donker plekje op. Als je net een nieuwe wormenbak hebt en je wormen net in de bak zitten, kunnen ze nog wel wat onwennig zijn en op onderzoek gaan. Heb je je wormenbak binnen staan dan is het verstandig de eerste week een lampje in de buurt van je wormenbak aan te laten. Dit voorkomt dat ze uit de bak kruipen. Zodra ze eenmaal gewend zijn kan het nachtlampje uit.

Ten tweede houden compostwormen van een vochtige omgeving.

Ze ademen door hun huid, en als die huid uitdroogt gaan ze dood. Als ze uit je wormenbak kruipen zullen ze niet verder komen dan een metertje, en dan stikken. Als de omgeving te nat wordt verdrinken ze, dat is de reden dat regenwormen bij zware regenval naar het aardoppervlak kruipen.

Ten derde hebben ze het graag niet te koud of te warm

Zorg  dat het niet te heet is, in de zomer in de volle zon kan het warmer dan 35 graden worden en daar houden de compostwormen niet van. Hier zijn 7 tips voor hete zomers.

Als het erg koud wordt gaan de wormen eerder in een soort winterslaap dan dat ze proberen te vluchten.  Bij langdurige strenge vorst kun je de wormenbak beschermen met een doos, bubbeltjesplastic of oude deken. Lees ook ‘Hoe overleven compostwormen de winter

Tot slot: Zorg voor een goede zuurgraad.

Als je je compostwormen te veel afval voert of te weinig karton toevoegt kan het gaan verzuren en stinken. Er is dan zoveel rottend afval dat de wormen het niet aankunnen en de bacteriën krijgen vrij spel. De oplossing is: even wat overtollig afval verwijderen, en wat extra zaagsel of karton toevoegen.

Zorg dat de laag afval nooit meer dan 10 cm dik wordt.

Meer informatie over wormcomposteren vind je Bij de meest gestelde vragen

Related Posts

Levertermijn minstens 1 week

Wormenbak compostproces versnellen

Hoeveel compostringen moet ik bestellen voor mijn wormenbak?

Help, de bovenste compostring van mijn wormenbak is te snel vol

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. HalloY,

  Ik heb hier een nieuw,uitgebreider blog over geschreven. Ik besef dat dit antwoord heel erg als mosterd na de maaltijd komt. Je vraag is blijven hangen in het spamfilter. Nu door corona gedwongen meer thuis te werken kom ik je vraag tegen bij het opschonen van m’n website. excuses.

  https://balkonton.nl/compostwormen-kruipen-rond-in-nieuwe-wormenbak-kan-dat-kwaad/

  Ik ben heel benieuwd hoe het nu met je wormenbak gaat.

  groet,

  Ireen Laarakker

 2. Help, een flink aantal wormen zijn vannacht aan de wandel gegaan. 2e dag dat ik ze heb. 1e nacht was zondag en heb ik flink uitgeslapen dus daarom heb ik het niet gezien waarschijnlijk. Ik heb karton op de bodem de compost met wormen daarop gedaan en boven op groente afval, bloemkool, pompoen, peterselie wat bladafval van mijn balkonplanten en koffieprut. Help wat doe ik verkeerd?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Blijf op de hoogte

Ontvang maximaal 1 keer per maand een mail met balkontuintips, aanbiedingen en wormenweetjes

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Contact

Balkonton
Moestuinlaan 16
1036 KD Amsterdam
KvK 55731619
BTW NL001895918B81
NL08 INGB 0006 676580
BIC INGBNL2A
info@balkonton.nl
+31 (0)6 38553833

Bereikbaar van 9.00 tot 17.30 op werkdagen