• Home
 • |
 • Blog
 • |
 • Blijven de wormen wel in de wormenbak zitten?

januari 22, 2016

Blijven de wormen wel in de wormenbak zitten?

Heb je ooit een worm uit de aarde zien kruipen om een stukje over de stoep of tegen een lantarenpaal aan te kruipen? Het antwoord is waarschijnlijk: NEE. Ook je compostwormen zul je niet snel aan de wandel zien gaan. De verklaring is simpel.

Ten eerste houden wormen niet van licht. Dus ze zoeken altijd een lekker donker plekje op. Als je net een nieuwe wormenbak hebt en je wormen net in de bak zitten, kunnen ze nog wel wat onwennig zijn en op onderzoek gaan. Heb je je wormenbak binnen staan dan is het verstandig de eerste week een lampje in de buurt van je wormenbak aan te laten. Dit voorkomt dat ze uit de bak kruipen. Zodra ze eenmaal gewend zijn kan het nachtlampje uit.

Ten tweede houden wormen van een vochtige omgeving. Ze ademen door hun huid, en als die huid uitdroogt gaan ze dood. Als ze uit je wormenbak kruipen zullen ze niet verder komen dan een metertje, en dan stikken. Als de omgeving te nat wordt verdrinken ze, dat is de reden dat regenwormen bij zware regenval naar het aardoppervlak kruipen.

Normaal gesproken is je wormenbak een paradijsje voor je wormen: Donker, vochtig, volop eten. Zorg wel dat het niet extreem heet, extreem droog of kleddernat wordt. Dan zullen ze misschien proberen te vluchten. Bij de Balkonton is er voldoende bescherming tegen oververhitting, een gewone wormenbak moet je in de zomer uit de zon zetten.

Meer informatie over wormcomposteren vind je in de kennisbank

Related Posts

Levertermijn minstens 1 week

Wormenbak compostproces versnellen

Hoeveel compostringen moet ik bestellen voor mijn wormenbak?

Help, de bovenste compostring van mijn wormenbak is te snel vol

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. HalloY,

  Ik heb hier een nieuw,uitgebreider blog over geschreven. Ik besef dat dit antwoord heel erg als mosterd na de maaltijd komt. Je vraag is blijven hangen in het spamfilter. Nu door corona gedwongen meer thuis te werken kom ik je vraag tegen bij het opschonen van m’n website. excuses.

  https://balkonton.nl/compostwormen-kruipen-rond-in-nieuwe-wormenbak-kan-dat-kwaad/

  Ik ben heel benieuwd hoe het nu met je wormenbak gaat.

  groet,

  Ireen Laarakker

 2. Help, een flink aantal wormen zijn vannacht aan de wandel gegaan. 2e dag dat ik ze heb. 1e nacht was zondag en heb ik flink uitgeslapen dus daarom heb ik het niet gezien waarschijnlijk. Ik heb karton op de bodem de compost met wormen daarop gedaan en boven op groente afval, bloemkool, pompoen, peterselie wat bladafval van mijn balkonplanten en koffieprut. Help wat doe ik verkeerd?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}