Compostwormen vangen

Ik ben op het moment aan het experimenteren met manieren om zelf  tijgerwormen (of compostwormen) te vangen. Je kunt ze natuurlijk gewoon kopen, maar zelf vangen leek me een leuk idee. Hierbij het eerste verslag van mijn vorderingen. Ik hoor graag jouw ervaringen en tips! Het doel is de beste tips te verzamelen.

Op het internet vond ik diverse tips:

 • Ga op zoek naar paardenmest, of een composthoop. Daarin krioelt het soms van de dunne rode wormen, zie ook het filmpje bovenaan
 • Vang de compostwormen met een lokmiddel

Compostwormen in paardenmest of composthoop

Dit is een bewezen tactiek die verder weinig uitleg behoeft. Maar in de stedelijke gebieden zijn beide niet echt overal makkelijk te vinden. Het lijkt me leuk als je ook echt wormen uit de grond zou kunnen lokken.

Tijgerwormen vangen met een lokmiddel

Een compostworm vangen is in theorie simpel:

 • Zoek een plekje met veel bodemleven. Dus geen kale zandvlakte maar een plek waar veel bladeren liggen, en waar geen boeren met landbouwgif hun ding doen.
 • Leg op die plek wat voedsel. In principe alles wat je ook in een wormenbak of Balkonton stopt. Of probeer het met een bananenschil (onbespoten) , avocadoschil of stukje watermeloen. Daar zijn ze dol op. Ook ene laagje stro of rottende bladeren kan goed werken.
 • Over het afval leg je een natte jutezak of zet je een omgekeerde aardewerken bloempot. Zodat het donker en vochtig blijft
 • Om de paar dagen ga je kijken wat er op je lokmiddel afkomt.

In de praktijk

Tot zover de theorie. Ik heb een week geleden op diverse plekken in mijn tuin wat vallen opgezet met bananenschillen. Ik tuinier op kleigrond en heb veel last van naaktslakken. En jawel, ook mijn tijgerwormen-hapjes trekken vooral naakstslakken aan tot nu toe.  Ik heb wel van andere mensen gehoord dat het hen wel gelukt is. Vooral het toevoegen van stro of bladeren lijkt de kans op conpostwormen te vergroten.

Wil je jouw ervaring delen? gebruik dan het reactieveld hieronder

Voor meer informatie over wormcomposteren, stadstuinieren en kennisdelen zie kennisbank

Berber

En? Hoe is de wormenvangst gelukt?

  Ireen

  Tot nu toe alleen slakken! lijkt toch slimme rom ze op een mesthoop of composthoop te gaan zoeken

Gerard Weel

Beste Ireen
De natuur hoeft niet geholpen worden
Die red het zelf
Als je een composthoop opzet komen de wormen vanzelf
Gr
Gerard

  Ireen

  Beste Gerard,

  Je hebt helemaal gelijk. Maar als je in de stad woon heb je meestal niet de mogelijkheid een composthoop op te zetten. Laat staan dat je kunt verwachten dat die wormen helemaal omhoog komen kruipen naar je composthoop op 7 hoog achter! 🙂

  Vriendelijke groet,

  Ireen

  Anoniem

  en ik vraag me steeds af waar ze dan precies vandaan komen. Kan iemand daar antwoord op geven.

Comments are closed

Gratis verzending vanaf €50,- Sluiten