Mulchen?

mulchlaag van cacaodoppen in de verticale moestuin
mulchlaag van cacaodoppen in de verticale moestuin

Wat is mulchen?

Mulchen is het bedekken van de aarde met materiaal. In eerste instantie doe je het  om uitdroging te voorkomen. Je kunt hiervoor van alles gebruiken. Van kiezelstenen tot droge bladeren.

Waarom mulchen?

Je mulchlaag beschermt de aarde tegen de straling van de zon en voorkomt verdamping. Je spaart dus water en beschermt je planten tegen uitdroging.

Mulchen met organisch materiaal heeft het voordeel dat je hiermee meteen de bodem verbetert. Na verloop van tijd zal de mulchlaag composteren en zullen de wormen het materiaal voor je door de aarde verspreiden. Dat voedt je planten èn verhoogt het vochtabsorberend vermogen van de aarde.

Waarmee mulchen?

Zoals gezegd: kies bij voorkeur voor organisch materiaal. Denk aan:

  • droge bladeren
  • stro
  • cacaodoppen
  • houtsnippers
  • grasmaaisel

Mulchen in de Balkonton

Op winderige en zonnige dagen kan het gebeuren dat het water zo snel verdampt, dat de bovenkant van je Balkonton redelijk droog staat, terwijl het onderin nog vochtig genoeg is. Water bijgeven is niet verstandig: dat zakt immers naar beneden zodat de planten onderin natte voeten krijgen. Mulchen is een betere oplossing. Natuurlijk bedek je de bovenkant van je Balkonton. Maar vergeet ook de pockets aan de zijkanten niet. Het verschil merk je al na een dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *