Heb jij ook last van de Japanse duizendknoop? Dan vraag je je misschien af of je deze planten gewoon uit de grond kunt trekken en op je composthoop of in je wormenbak mag gooien?
NIET DOEN! gooi het bij je gewone afval zodat het de verbrandingsoven ingaat. Of vraag bij je lokale afvalbedrijf of zij de vergunning hebben dit te composteren.
Volledige compostering vindt plaats wanneer alle te composteren groenresten tenminste op een temperatuur van 55 °C zijn geweest. Voor de Japanse duizendknoop geldt afdoding in een compostering wanneer de temperatuur gedurende 72 uur op minimaal 50 °C is geweest (Bardos et al., 2011).
Bij de Japanse duizendknoop is het van belang echt àlle plantendelen op die temperatuur te composteren. Alleen de zaden doden zoals bij de reuzenbereklauw is niet voldoende. Elk stukje plant kan weer uitgroeien tot nieuwe plant!
Om er zeker van te zijn dat alle delen van de plant gedood zijn moet je dus de temperatuur van je composthoop goed beheersen en controleren. Èn ervoor zorgen dat àlle plantenresten op die temperatuur komen. Dit is voor amateur composteerders niet te doen. In een wormenbak is er sowieso geen sprake van die hoge temperaturen. In tegendeel: je wormenmest is een ideale kweekgrond voor de exoten. Dus niet doen!
Stop de plantenresten van de Japanse duizendknoop ook niet in de GFT bak. Want niet alle centrale composteerbedrijven hebben het certificaat ‘erkende verwerker invasieve exoten‘. Dit certificaat stelt hoge eisen waar slechts een handjevol composteerbedrijven aan voldoet.
Buiten die invasieve exoten zijn we natuurlijk groot fan van thuis GFT GFT Composteren in de stad. met een wormenbak kan dat zelfs in de stad.
Met de planten uit de grond rukken en volgens het boekje af voeren ben je overigens nog niet van de Japanse duizendknoop af. Want deze plant woekert ondergronds verder en ieder stukje wortel kan weer uitgroeien tot plant. Heb je tips over hoe je deze plant wel kunt uitroeien (zonder Roundup!)? Deel ze dan in het reactieveld hieronder.