mei 18, 2020

Je leest het in elke handleiding voor wormcomposteren: wissel het keukenafval dat je aan je compostwormen voert steeds af met een laagje karton.

Toch merk ik dat veel mensen dat karton toevoegen op een gegeven moment een beetje vergeten. En dat is jammer. Niet alleen omdat wormen zich heerlijk thuis voelen tussen de ribbeltjes, maar ook omdat je met voldoende karton veel problemen kunt voorkomen.

Waarom moet je karton toevoegen? En welk karton moet je dan gebruiken? Deze vragen en nog meer karton-gerelateerde compostvragen beantwoord ik in dit blog.

Waarom moet er karton in de wormenbak?

Iedere wormenbak heeft een ‘bedding’ nodig: Een koolstofrijke basis die zorgt voor:

1: Een goede C/N verhouding en dus goede zuurgraad. Karton bestaat (op de lijm na) geheel uit houtvezels.

2: Vochtregulatie Karton is een prima vochtabsorbeerder.

3: luchtigheid, toevoer van zuurstof. Vooral golfkarton zorgt door de fijne kanaaltjes voor toevoer van zuurstof in je wormenbak.

Welk karton kun je het beste in je wormenbak stoppen

Uit het antwoord op de vorige vraag kun je al opmaken dat golfkarton/ribbelkarton de voorkeur heeft boven massief karton. Massief karton (je weet wel, van bijvoorbeeld rijstverpakkingen) is waterbestendig, dus absorbeert slecht. En je mist het voordeel van de luchtkanaaltjes. Zeker als dit massieve karton ook nog eens bedrukt en gecoat is heeft het niets te zoeken in de wormenbak.

Wat kan ik als bedding gebruiken als ik geen karton heb?

In plaats van karton kun je ook kiezen voor: Papiersnippers (liefst niet gebleekt papier), droge bladeren, stro, cocopeat, stro, rijpe compost.

Gebruik daarbij je gezond verstand: een hele laag zaagsel of een pak papier zal weinig lucht doorlaten. Maak je van het papier proppen of haal het door de papierversnipperaar.

Mag het karton of papier bedrukt zijn?

Hier lees ik tegenstrijdige artikelen over. Vanuit de printindustrie wordt gezegd dat er tegenwoordig geen zware metalen of giftige stoffen meer gebruikt worden bij het papierdrukken. Diverse wormengoeroes zweren bij alleen zwart bedrukt papier. Zelf gebruik ik dus wel bedrukte kartonnen dozen, die zijn vaak ook maar heel licht bedrukt. En als ik krantenproppen gebruik dan laat ik de gekleurde pagina’s achterwege. Hoogglans glossies laat ik ook over aan de papierbak, al is het maar omdat ze minder goed vocht absorberen.

Eten de compostwormen het karton op?

Het vochtige, met afvalsappen doordrenkte karton is een ideale hechtingsbodem voor allerlei micro-organismen. Wormen eten niet het karton of het keukenafval, maar jagen op de micro-organismen, die zich op hun beurt weer voeden met het afval en het vocht uit het afval dat in het karton trekt. En in dat proces schrokken ze natuurlijk ook het door de micro-organisen afgebroken afval en karton naar binnen.

Hoe klein moet ik het karton maken voordat ik het in de wormenbak stop?

Grote plakken karton kunnen de luchttoevoer blokkeren. Dus net als het afval kun je het karton het beste klein maken. Hoe kleiner hoe beter. 5 bij 5 cm is ideaal. Maar ik moet eerlijk toegeven dat ik hier zelf ook wat lui in ben. Daarom heb ik sinds kort een emmer water naast mijn wormenbak staan. Als ik een lege doos heb scheur ik die in grove stukken. De grove stukken gaan in de emmer. Zodra het karton doorweekt is is het een makkie om de grove stukken in kleine stukken te scheuren. Nu heb ik natuurlijk wel weer kans dat daarmee mijn wormenbak te nat wordt. Maar de ervaring leert dat dit karton ook weer redelijk snel opdroogt als ik het bovenop het voedsel leg.

Als je kleine kinderen om je heen hebt spaar je een paar weken karton op en organiseer je een scheurwedstrijd. De droge snippers bewaar je in een emmer naast je wormenbak zodat je altijd wat bij de hand hebt.

Moet ik het karton natmaken voordat ik het aan mijn compostwormen voer?

Karton natmaken moet alleen in het begin als je de wormen net in de wormenbak zet. Want dan is er nog geen vocht dat vrijkomt uit het afval. Na verloop van tijd mag je gewoon iedere keer een laag droog karton bovenop leggen. Dit wordt vanzelf nat.

Mocht het heel warm worden dan kun je wel een flinke laag nat karton bovenop leggen. Dit zorgt voor verkoeling. Het deksel laat je dan achterwege, zodat het vocht kan verdampen en het niet gaat broeien in je bak.

Het kan geen kwaad om voor nat karton te kiezen (dat is immers makkelijker te scheuren). Een te droge wormenbak is een groter probleem voor de wormen dan een te natte wormenbak. Het karton droogt ook weer snel op.

Wat gebeurt er als ik te weinig bedding in mijn wormenbak gebruik

Bij te weinig karton kan de inhoud van je wormenbak te zuur, te nat, of anaeroob worden. Allemaal zaken waarje de wormen mee wegjaagt.

Ook helpt een goede laag karton bovenop tegen allerlei insecten als fruitvliegjes en muggen. Het vormt een extra barrière, en deze beestjes houden juist van een zeer natte omgeving.

Meer leren over wormcomposteren? Ga naar de FAQ

Related Posts

Stageopdracht

Help: De wormen kruipen door de bak en blijven niet in de compost zitten

Plantenbak ophangen

Hoe zet je de railing-plantenbak in elkaar?

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Blijf op de hoogte

Ontvang maximaal 1 keer per maand een mail met balkontuintips, aanbiedingen en wormenweetjes

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Verkoopvoorwaarden

Volledige verkoop- en retourvoorwaarden

Verzending vanuit eigen voorraad in Nederland. Levertijd 1 a 3 werkdagen.

Ophalen in Amsterdam niet mogelijk: Verzending gebeurt vanuit Drenthe.Contact

Balkonton
Moestuinlaan 16
1036 KD Amsterdam
KvK 55731619
BTW NL001895918B81
NL08 INGB 0006 676580
BIC INGBNL2A
info@balkonton.nl
+31 (0)6 38553833

Bereikbaar van 9.00 tot 17.30 op werkdagen