Karton in de wormenbak

waarom moet er karton in een wormenbak

Je leest het in elke handleiding voor wormcomposteren: wissel het keukenafval dat je aan je compostwormen voert steeds af met een laagje karton, of ander afval uit de ‘bruine’groep. Zoals takken, stro, droge bladeren.

Toch merk ik dat veel mensen dat karton toevoegen op een gegeven moment een beetje vergeten. En dat is jammer. Niet alleen omdat wormen zich heerlijk thuis voelen tussen de ribbeltjes, maar ook omdat je met voldoende karton veel problemen kunt voorkomen.

Waarom moet je karton toevoegen? En welk karton moet je dan gebruiken? Deze vragen en nog meer karton-gerelateerde compostvragen beantwoord ik in dit blog.

Waarom moet er karton in de wormenbak?

Iedere wormenbak heeft een ‘bedding’ nodig: Een koolstofrijke basis die zorgt voor:

1: Een goede C/N verhouding en dus goede zuurgraad. Karton bestaat (op de lijm na) geheel uit houtvezels.

2: Vochtregulatie Karton is een prima vochtabsorbeerder.

3: luchtigheid, toevoer van zuurstof. Vooral golfkarton zorgt door de fijne kanaaltjes voor toevoer van zuurstof in je wormenbak. Ook losse takjes of bladeren geven structuur en zorgen voor luchttoevoer.

Welk karton kun je het beste in je wormenbak stoppen

Uit het antwoord op de vorige vraag kun je al opmaken dat golfkarton/ribbelkarton de voorkeur heeft boven massief karton. Massief karton (je weet wel, van bijvoorbeeld rijstverpakkingen) is waterbestendig, dus absorbeert slecht. En je mist het voordeel van de luchtkanaaltjes. Zeker als dit massieve karton ook nog eens bedrukt en gecoat is heeft hetniets te zoeken in de wormenbak.

Hoeveel karton moet ik toevoegen?

Gemiddeld moet bijna de helft van je afval uit de ‘bruine’ component bestaan. Dus karton, stro, takjes, droge bladeren. In de praktijk is het lastig om echt 50% karton toe te voegen, maar wees er dus niet te zuinig mee. Vooral in de kunststof bakken, die eerder wat te vochtig worden dan d ehouten bakken, is het belangrijk voldoende karton (of ander bruin materiaal) toe te voegen.

Wat kan ik als bedding gebruiken als ik geen karton heb?

In plaats van karton kun je ook kiezen voor: Papiersnippers (liefst niet gebleekt papier), droge bladeren, stro, cocopeat, stro.

Gebruik daarbij je gezond verstand: een hele laag zaagsel of een pak papier zal weinig lucht doorlaten. Maak je van het papier proppen of haal het door de papierversnipperaar.

Mag het karton of papier bedrukt zijn?

Hier lees ik tegenstrijdige artikelen over. Vanuit de printindustrie wordt gezegd dat er tegenwoordig geen zware metalen of giftige stoffen meer gebruikt worden bij het papierdrukken. Diverse wormengoeroes zweren bij alleen zwart bedrukt papier. Zelf gebruik ik dus wel bedrukte kartonnen dozen, die zijn vaak ook maar heel licht bedrukt. En als ik krantenproppen gebruik dan laat ik de gekleurde pagina’s achterwege. Hoogglans glossies laat ik ook over aan de papierbak, al is het maar omdat ze minder goed vocht absorberen.

Eten de compostwormen het karton op?

Het vochtige, met afvalsappen doordrenkte karton is een ideale hechtingsbodem voor allerlei micro-organismen. Wormen eten niet het karton of het keukenafval, maar jagen op de micro-organismen, die zich op hun beurt weer voeden met het afval en het vocht uit het afval dat in het karton trekt. En in dat proces schrokken ze natuurlijk ook het door de micro-organisen afgebroken afval en karton naar binnen.

Hoe klein moet ik het karton maken voordat ik het in de wormenbak stop?

Grote plakken karton kunnen de luchttoevoer blokkeren. Dus net als het afval kun je het karton het beste klein maken. Hoe kleiner hoe beter. 5 bij 5 cm is ideaal. Maar ik moet eerlijk toegeven dat ik hier zelf ook wat lui in ben. Het helpt als je een bak met gescheurd karton naast je wormenbak hebt staan.

Als je kleine kinderen om je heen hebt spaar je een paar weken karton op en organiseer je een scheurwedstrijd. Of doe het zelf als je eens lekker wilt ontstressen.

Moet ik het karton natmaken voordat ik het aan mijn compostwormen voer?

Karton natmaken moet alleen in het begin als je de wormen net in de wormenbak zet. Want dan is er nog geen vocht dat vrijkomt uit het afval. Na verloop van tijd mag je gewoon iedere keer een laag droog karton bovenop leggen. Dit wordt vanzelf nat.

Mocht het heel warm worden dan kun je wel een flinke laag nat karton bovenop leggen. Dit zorgt voor verkoeling. Het deksel laat je dan achterwege, zodat het vocht kan verdampen en het niet gaat broeien in je bak.

Wat gebeurt er als ik te weinig bedding in mijn wormenbak gebruik?

Bij te weinig karton kan de inhoud van je wormenbak te zuur, te nat, of anaeroob worden. Allemaal zaken waarje de wormen mee wegjaagt.

Ook helpt een goede laag karton bovenop tegen allerlei insecten als fruitvliegjes en muggen. Het vormt een extra barrière, en deze beestjes houden juist van een zeer natte omgeving.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van balkonton.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 41 reviews.