Wat is de beste tijd om een wormenhotel te beginnen?

Wat is de beste tijd om een wormenhotel te beginnen
Wat is de beste tijd om een wormenhotel te beginnen

In het voorjaar kun je eindelijk de tuin in. En op dat moment zie ik ook elk jaar een piek in de bestellingen van wormenbakken. Want op dat moment bedenken de meeste mensen dat ze compost nodig hebben. Dat is eigenlijk best jammer. Want hoe handig zou het zijn als je compost op dat moment al klaar was? Tja, regeren is vooruitzien. Dan zul je dus eerder moeten beginnen. Hoe eerder hoe beter. 

Het klopt dat je wormen in de winter veel minder afval verteren als je wormenhotel buiten staat. Maar er zijn diverse redenen om toch al in de herfst te starten:

1: Compostwormen hebben tijd nodig om te wennen aan hun nieuwe omgeving. Het duurt wel 2 tot 6 weken voordat ze echt lekker op gang komen. Dat wennen kan ook in de herfst of winter.

2: Als ze eenmaal gewend zijn zullen ze in zich gaan voortplanten. Juist in het vroege voorjaar leggen ze veel eitjes. Zodat je wormenkolonie al aardig aan het groeien is als het voorjaar echt losbarst.

3: In de winter is het, zeker in de stad op een beschut zonnig plekje, vaak nog warm genoeg om toch nog enigszins te composteren. Alleen als het echt lang erg koud wordt moet je de wormenbak beschermen tegen de kou.

4: Tot slot kun je de wormenbak natuurlijk altijd binnen zetten. dan maakt het helemaal niet uit welk seizoen het is.

De beste tijd om een wormenhotel te beginnen is altijd nu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *