Kun je op vakantie als je een wormenhotel hebt?

op vakantie met een wormenhotel
op vakantie met een wormenhotel

Het antwoord is JA: als je op vakantie gaat kun je je wormenbak prima een paar weken onbeheerd achterlaten. 

Korte vakantie: je wormenhotel redt zich wel

Eèn à twee weken is helemaal geen probleem. Zorg er wel voor dat de wormenbak goed in de schaduw staat. Je kunt een extra grote voedselgift geven, maar overdrijf niet. Een laagje van 10 cm groente- en fruitafval, gemengd met karton, stro of takjes houdt je wormen wel twee weken bezig. Daarnaast kun je beter wachten met met het oogsten van je compost tot je terug bent van vakantie. Als je wormenbak lekker vol met compost is kunnen je wormen dat altijd nog gaan herkauwen als ze honger krijgen. Bovendien biedt een volle bak ook weer bescherming tegen warmte (in de zomer) of kou (in de winter).

Langere vakantie: neem voorzorgsmaatregelen voor je wormenbak

Ben je langer dan twee weken op vakantie dan zouden compostwormen in een wormenbak die vol compost zit het ook nog wel een tijdje redden. Maar  wat extra voorzorgsmaatregelen kunnen geen kwaad:

*voeg een flinke laag kweekgrond toe. Hier zit voeding en bedding in die niet snel schimmelt en waar de wormen het lang mee kunnen doen.

*vraag buren om na een week of twee iedere week een laag afval met karton toe te voegen. Of als dat lastig is, vraag hen iedere week een laagje wormenvoer uit te strooien over de bovenste afvallaag.

Wat te doen met je wormenhotel als je echt lang op reis gaat?

Ben je echt maanden weg, dan is het wellicht beter je wormen uit logeren te laten gaan. Of geef je wormen (tijdelijk) vrijheid: Als je een tuin hebt kun je de compostringen direct op de aarde zetten. Mochten de compostwormen verhongeren of het te koud, warm, nat of droog krijgen, dan kunnen ze via de gaten in de onderkant in de aarde vluchten. Na thuiskomst kun je ze weer terug proberen te lokken door nieuw voedsel in de ringen te stoppen.

Kweekgrond en wormenvoeding kun je los kopen bij Balkonton, of als onderdeel van het wormenhotel-startpakket. Meer antwoorden op vaak gestelde vragen vind je op www.balkonton.nl/faq

Meer weten over wormcomposteren?

In de handleiding wormcomposteren leg ik uit hoe een wormenbak werkt, geef ik tips voor het opstarten van een wormenhotel en beantwoord ik vaak gestelde vragen. De achterkant van dit boekje (12 pagina’s) bevat de ‘menukaart’. Deze full color A4 kun je printen en ophangen als geheugensteuntje.

Handleiding wormcomposteren
Handleiding wormcomposteren

Ontvang de gratis download ‘handleiding wormcomposteren’ en maximaal 1 keer per maand een mail met balkontuintips, aanbiedingen en wormenweetjes

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van balkonton.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 10.0/10 gebaseerd op 5 reviews.