Houten wormenbakken

Houten basis wormenbak in keuken
Houten basis wormenbak in keuken

Houten wormenhotel kopen

Overweeg je een houten wormenhotel te kopen?

Wil je zelf gaan composteren met compostwormen, dan heb je de keuze uit heel veel verschillende wormenbakken of wormenhotels. De meeste wormenbakken zijn gemaakt van kunststof. Maar er zijn ook een paar houten wormenhotels te koop.

Natuurlijke uitstraling

Veel mensen willen graag een houten wormenhotel omdat dat een natuurlijke uitstraling heeft. Zeker als je het houten wormenhotel binnen of op je balkon heb tstaan wil je gewoon dat het er mooi uitziet

Een houten wormenhotel ademt

Als je kiest voor onbehandeld hout, of het hout met een watergedragen beits behandeld, kan dit materiaal ademen. Dat betekent dat er een beter natuurlijk vochtevenwicht in je wormenhotel ontstaat. Fijn voor je wormen, en ook goed voor de kwaliteit van je compot. Want een natte wormenbak geeft eerder kans op verzuring.

Een houten wormenbak zal wel eerder vergaan dan een kunststof wormenbak

Uiteindelijk zal elke houtsoort ook vergaan danwel composteren. Maar dat kun je vertragen door te kiezen voor een harde of een behandelde houtsoort. Al dan niet in combinatie met een oppervlakte behandeling. Thermisch behandeld hout heeft dezelfde duurzaamheidsklasse (bestendig tegen rotten en schimmels) als hardhout, en hoef je dus niet te behandelen.

Houten wormenbak of wormenhotel vergelijken.

Houten wormenkrukje

De houten wormenkruk is een eenvoudige wormenbak die je ook als kinderkrukje kunt gebruiken. Je kunt hem uitbreiden met een opzetkrat voor meer capaciteit. Maar als je een grotere houten wormenbak zoekt is de wormenboerderij of het grote Wormenpaleis makkelijker in het gebruik dan het krukje met opzetkrat, omdat de opzetkrat niet naar beneden kan verplaatsen als je de basiskrat leegt. je moet dus steeds de inhoud verwisselen. Het krukje is vooral erg geschikt in de basisuitvoering: als kleine wormenbak met horizontale compostering. Het enige dat je hoeft te doen is de pootjes eronder schroeven.

Houten wormentoren

Het wormenhotel is een stapelbare wormentoren die iets minder vloerruimte in neemt en meer de hoogte in gaat. Je kunt 2 tot 4 bakken op elkaar stapelen. Hij wordt kant en klaar geleverd. De basisversie (met 2 lagen) is stevig genoeg om als kinder-krukje te gebruiken. De uitbreidingsversie (met 3 lagen) is daarvoor wat hoog en smal.

Houten wormenboerderij

De wormenboerderij is helemaal gemaakt van gerecyceld materiaal. Het hout is thermisch behandeld en daardoor heeft het een langere levensduur. Net als het wormenkrukje werkt de wormenboerderij met horizontale compostering.

Het Wormenpaleis

Van de houten wormenhotels heeft het Wormenpaleis de stevigste constructie èn het meeste gebruiksgemak. Je maakt de wormencompost in stevige geperforeerde kunststof kratten die binnenin zitten. Deze kratten kun je dus makkelijk eruit tillen om de compost te oogsten. Bij het grote Wormenpaleis staan de kratten naast elkaar in plaats van op elkaar. Dat maakt het oogsten nog eens extra makkelijk.

Het Wormenpaleis kan als kruk/bankje gebruikt worden. De wielen kunnen een gewicht van 440 kg dragen.

De volgende vragen worden vaak gesteld over houten wormenhotels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *