Dit najaar ga ik een stukje in de tuin aanpakken waar m’n planten duidelijk moeite hebben het hoofd boven water te houden. Behalve gras wil er weinig groeien, en wat ik geplant hebt is grotendeels weggevreten door de slakken, rupsen en weet ik veel wat.

Hierboven zie je wat ik wil bereiken: uitbundige bloei, gezonde planten in een gezonde bodem. Onder deze bloemenpracht ligt een laag takken en karton, afgedekt met een forse laag wormencompost uit de Aerobin.
Als je goed kijkt zie je een tomatenplantje midden in de bloemenzee. Dat is een bijkomend voordeel dan wel nadeel van het gebruik van eigen wormenmest: Veel zaden die in je afval zitten zullen niet composteren maar juist makkelijk ontkiemen.
Helaas heb ik zelf niet voldoende wormenpoep om ook het slechte stuk aan te pakken. Dus ik heb een bigbag wormenpoep besteld. Deze wormenmest is zadenvrij. Dus maak je geen zorgen om ontkiemende tomatenplanten.
Het stappenplan voor een betere bodem
- Bodem bedekken met karton. Dit houdt het onkruid en het gras tegen
- Karton bedekken met stro (takken kan ook maar heb ik niet bij de hand)
- Biologische bloembollen tussen het stro stoppen
- Flinke laag wormenpoep over het stro en de bollen. Dit kan ook champost zijn.
- Eventueel laagje lavameel en meelwormenmest uitstrooien over de wormenpoep.
Het doel: Gezondere bodem, gezondere planten, gezondere bijen
Meer organische stof
Uiteindelijk wil ik een bodem met meer organische stof,. Vandaar de toevoeging van stro en karton. De bodem waarop ik tuinier bestaat voornamelijk uit bouwgrond, met een dun laagje aarde.
Natuurlijke bemesting
In een eerder blog heb ik al eens uitgebreid uitgelegd waarom wormenmest veel beter is dan kunstmest. Lavameel helpt op een natuurlijke manier de zuurgraad te verhogen en bevat veel silicium. Silicium verhoogt de weerstand van het gewas en tegen droogte, ziekten en plagen. Meelwormenmest is een belangrijke bron van Chitine. Dit stofje helpt ongedierte op afstand te houden en zorgt voor betere wortelaanzet.
Gifvrij & biologisch
Ik kies niet alleen voor biologische bollen omdat ik het gif uit mijn eigen tuin wil weren, om daarmee de insecten te beschermen. Maar ook omdat ik de biologische bollenkwekerij wil steunen. Bij de reguliere bollenteelt wordt ontzettend veel gif gebruikt. Biologische bollenboeren gebruiken niet alleen geen gif en kunstmest, maar kiezen ook voor niet kerende grondbewerking. In plaats van ploegen gebruiken ze groenbemesters en stoppen ze de bollen machinaal in de grond zonder de aarde om te woelen. beter voor de bodem en de bodemdieren. Op dit moment wordt het merendeel van de bollen nog niet biologisch geteelt. Onder andere doordat er te weinig vraag is. Doe er wat aan en plant biologische bollen.
Voortgang in beeld:



