maart 16, 2020

Wormenbak of composthoop geen optie?

Heb je meer afval dan een gewone wormenbak aan kan? En geen ruimte (of tijd) voor een gewone composthoop? Of staat het idee van een wormenbak je tegen? Dan kom je (in de stad) al snel uit bij een zelf-beluchtend compostvat.

De zelf-beluchtende compostvaten van Balkonton hebben een aantal voordelen boven de standaard compostvaten die je in het tuincentrum ziet staan.

vergelijking van, en uitleg over, de Supercomp350, de Aerobin200 en de Aeroplus6000

Voordeel 1: Je hoeft de compost niet om te scheppen of zetten.

Helaas gaat composteren in een gewoon compostvat vaak mis omdat mensen het nu eenmaal druk hebben of vergeten om de compost regelmatig te beluchten: een voorwaarde voor snelle en goede compostering. Al onze compostvaten zijn zo ontworpen dat zuurstof wordt toegevoerd zodat omzetten niet nodig is.

Overigens hoef je bij een gewone wormenbak ook nooit compost om te zetten. De wormen  doen dat werk voor je compostwormen houden van hun rust.

Voordeel 2: snelle compostering:

Alle drie de types hebben een systeem dat lucht toevoert en daarmee de compostering versnelt.

Daarnaast zijn de aerobin200 en de supercomp-modellen  als gewone compostbak en als wormenbak te gebruiken. De wormen versnellen het compostproces nog eens extra en verbeteren meteen de kwaliteit van de compost.

Voordeel 3: In de winter composteren

De aerobin is dubbelwandig, daarom blijft het composteerproces (en de wormen)  hier ook in de winter op gang.

Ook de houten versies van de supercomp zullen in de winter redelijk door-composteren.

Bij de aeroplus6ooo is het van belang de middelste kamer (waar de compostwarmte wordt opgewekt) goed gevuld te houden. Voeg nieuw afval in bulk toe,dus de eerste kamer pas legen als hij echt vol is. Dan zal de compostwarmte die zich ontwikkelt makkelijker vastgehouden worden zodat het proces sneller doorgaat.

Voordeel 4:  Afgesloten voor ongedierte.

De aeroplus6000 en de aerobin200 bieden de beste bescherming tegen ongedierte.

Bij de aeroplus6000 bevindt de compost zich in de verhoogde,afgesloten compartimenten. Pas in de na-composteringsfase komt de compost in contact met de aarde en het bodemleven. Knaagdieren zijn hun interesse dan allang verloren.

De  Aerobin200 heeft een stevige bodemplaat en de beluchtingsgaten zijn voorzien van een filter.. Eventueel kun je nog een kraantje plaatsen op de afvoerslang zodat echt alle openingen gesloten zijn.

Voor alle compostvaten en composthopen geldt: knaagdieren zijn vooral op zoek naar een nestplek.Houd je composthoop droog en gooi er alleen ongekookte groente en fruitresten op. Zie ook dit blog over ongedierte en composthopen

Voordeel 5: ook op balkon of dakterras te gebruiken

De  Aerobin200 heeft een degelijke bodemplaat met een aftapslang voor het vrijkomende vocht. Dit vocht kun je aftappen en als natuurlijke bemester gebruiken.

De supercompmodellen worden  geleverd met een bodemplaat. Maar als je echt zeker wilt zijn dat je terrastegels schoon blijven kun je de supercomp beter in een lekbak zetten. Denk daarbij aan een opvangbak voor wasmachines.

Hier de verschillen tussen de compostbakken nog eens op een rijtje:

  • De Aerobin 200 is een thermisch geisoleerd, gesloten systeem waar  je het vocht van kunt opvangen. je kunt hem dus op balkon of dakterras gebruiken. Een ingenieus gepatenteerd systeem zorgt voor de beluchting.De aerobin is ook als wormenbak te gebruiken.
  • De Aeroplus 6000 heeft een uniek meerkamer systeem dat zorgt voor snelle compostering en bedieningsgemak. De onderkant is open. Dus wil je  hem op het balkon gebruiken zorg dan voor  een opvangbak.
  • De  Supercomp 305 en de supercomp650 combineren een mooi houten uiterlijk met een door  de TU Graz getest en goedgekeurd beluchtingsysteem. Deze compostbak is ook als wormenbak te gebruiken.
  • De  Supercomp 350 heeft hetzelfde beluchtingsysteem als de supercomp 305 maar is groter en goedkoper. Ook als wormenbak te gebruiken.

Kom langs in de CompostTuin voor een goed en persoonlijk advies

In mijn tuin in Amsterdam noord staan alle wormenbakken en zelf-beluchtende compostvaten bij elkaar. Je bent op afspraak altijd welkom in de CompostTuin voor een persoonlijk en vrijblijvend advies.

Related Posts

Opknapbeurt voor de tuin

Stageopdracht

Houten wormenbakken

Gratis derde compostbak bij Urbalive Lime

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Blijf op de hoogte

Ontvang maximaal 1 keer per maand een mail met balkontuintips, aanbiedingen en wormenweetjes

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Verkoopvoorwaarden

Volledige verkoop- en retourvoorwaarden

Verzending vanuit eigen voorraad in Nederland. Levertijd 1 a 3 werkdagen.

Ophalen in Amsterdam niet mogelijk: Verzending gebeurt vanuit Drenthe.Contact

Balkonton
Moestuinlaan 16
1036 KD Amsterdam
KvK 55731619
BTW NL001895918B81
NL08 INGB 0006 676580
BIC INGBNL2A
info@balkonton.nl
+31 (0)6 38553833

Bereikbaar van 9.00 tot 17.30 op werkdagen