Wormenbakken, compostwormen, startpakketten en meer.
Meest verkocht
-
Halve kilo compostwormen€21,50 inc. BTW
EXCELLENT rating
Based on 52 reviewsWat een geweldige uitvinding is het wormenpaleis het werkt als een trein!Jacob Nawijn2024-05-15Heel goed geholpen! Erg fijn om deskundig advies te krijgen over compost wormen. Een nieuwe wereld voor ons!Pepijn Ingenpass2024-05-04Super! Ireen is heel erg behulpzaam.Isabel Smit2024-05-04Een handig klein wormenhotel, met een duidelijke handleiding en als je toch nog vragen hebt, stuur je een mail en krijg je altijd snel antwoord.Liesbeth Spruijt2024-03-26Ik heb bij Balkonton een houten wormenbak gekocht en ik gebruik die nu bijna een jaar. Het gaat nog steeds erg goed, mede dankzij de uitgebreide uitleg die ik op de site vind. Ook kreeg ik een mail met een uitgebreide startersgids. Ik ben heel content van mijn aankoop en van de klantenservice van Balkonton. 1 Carolien Hoff-de Gooijer Carolien Hoff-de Gooijer 2 reviews·3 foto's 2 maanden geleden Hele goede informatie over wormenhotel. Ik kijk regelmatig als ik weer denk: en nu? Over hoe vliegjes tegen te gaan( voor zover mogelijk..)of de wormenthee of percolaat. …Meer 1 Anneke Wedemeier Anneke Weleendert van.de.pol.2023-12-07Een aerobin gekocht ter vervanging van wormentoren met losse bakken wat overigens ook goed werkt Dit product heeft echter meer inhoud en de wanden zijn enigszins geïsoleerd. Het product werd snel geleverd en zit degelijk in elkaar en word compleet geleverd met beschrijving en een slang zodat je de percolaat kan opvangen in bijvoorbeeld een flesikke2023-12-05Ik heb bij Balkonton een houten wormenbak gekocht en ik gebruik die nu bijna een jaar. Het gaat nog steeds erg goed, mede dankzij de uitgebreide uitleg die ik op de site vind. Ook kreeg ik een mail met een uitgebreide startersgids. Ik ben heel content van mijn aankoop en van de klantenservice van Balkonton.Marian Saels2023-11-23Esmee Van Klaarbergen2023-09-20Hele goede informatie over wormenhotel. Ik kijk regelmatig als ik weer denk: en nu? Over hoe vliegjes tegen te gaan( voor zover mogelijk..)of de wormenthee of percolaat. Mijn wormen doen het supergoed!Carolien Hoff-de Gooijer2023-09-14wat fijn dat ik wormen kon bestellen via jou. Ik was er al een tijdje naar op zoek. Prima verpakt aangekomen en direct aan het werk gezet.Anneke Wedemeier2023-06-10
Sluit de kringloop, start een Balkonton
Een Balkonton is een kleine compostbak met compostwormen. Hij neemt weinig ruimte in en stinkt niet.
Je kunt hem binnen of buiten gebruiken. Dus je hoeft geen balkon te hebben voor een Balkonton.
Bij Balkonton vind je alles wat je nodig hebt om een wormenbak te starten.
Ireen Laarakker, Balkonton.
Veelgestelde Vragen
In een wormentoren eten compostwormen je afval op voordat het werkelijk gaat composteren of zelfs rotten (als er niet genoeg zuurstof bij zou komen). De meeste bakken bestaan uit een stapel compostringen of bakken. Elke bak heeft onderin gaatjes waar de wormen doorheen kunnen kruipen. De wormen kruipen naar het eten toe. Als de eerste bak vol is zet je er een lege bak bovenop. Totdat alle bakken vol zijn. Op dat moment leeg je de onderste bak en zet deze bak weer bovenop de stapel om te gaan vullen. En zo ga je eindeloos door.
Download gratis de pdf Handleiding Wormcomposteren
Bij het opstarten leg je ‘bedding’ in je wormenton. Een laag gescheurd karton, een hennepmatje, een flinke laag bladeren, misschien wat compost uit een goed werkende wormentoren. Daarna ga je de wormen plaatsen en voeren. De wormen leven op een mix van ‘groen’ (stikstofrijk) en ‘bruin'(koolstofrijk) afval. Het is erg belangrijk voldoende ‘bruin’ toe te voegen. Bijvoorbeeld in de vorm van karton. Dit zorgt voor een goede zuurstoftoevoer, zuurgraad en vochthuishouding.
Over karton toevoegen
Waarom je niet te veel citrusschillen mag voeren
Onder de 15 graden celsius neemt de activiteit van de wormen sterk af. Dus ook de afvalverwerking stopt. Op zich zal de kolonie een normale Hollandse winter wel overleven. Maar bij langdurige strenge winters is wat bescherming aan te raden.
Lees hier wat je kunt doen met je wormenton in de winter
Temperaturen boven de 35 graden celsius zijn funest voor je wormen.
De Balkonton Classic, de en de Gevelbak kunnen zomer en winter zowel in de zon als in de kou staan. Want de aarde rondom en de planten zorgen voor verkoeling.
Ook de Aerobin en het Wormenparadijs bieden redelijke beschutting tegen hitte en kou.
In de kunststof bakken kan de temperatuur oplopen als ze bij hoge temperaturen in de volle zon staan. Zeker als je een zwarte bak hebt zonder plantendeksel. Neem voorzorgsmaatregelen!
Compostwormen zijn strooiselwormen: ze leven vlak onder het bladerdek en zetten bijna hun lichaamsgewicht per dag om als alles meezit. De officiële naam is Eisenia Feitida. Ook de verwante Eisenia Hortensis (Dendrobena) kan goed gebruikt worden in een wormenbak. Bij Balkonton koop je een mix van deze 2 wormen. Ze worden ook wel tijgerwormen genoemd. Helaas is er veel spraakverwarring.
De normale grauwe worm of regenworm die je in de tuin vaak vindt eet vooral de poep van de strooiselwormen en zal ook altijd proberen naar beneden te kruipen. Wat in een wormenton dus niet kan.
Lees hier meer over het verschil tussen strooiselwormen, aardwormen en pendelaars (allemaal regenwormen)
Een goed werkende bak ruikt naar verse bosgrond, met misschien een vleugje koffie of banaan, net wat je als laatste aan je wormen gevoerd hebt.
De wormen eten met hulp van aerobe bacteriën je afval op zodra het begint te rotten. Vòòrdat de anaerobe bacteriën die de stank van rottend fruit veroorzaken zich kunnen ontwikkelen.
Alleen als je je wormen te veel afval voer, of als de bak te nat is of te weinig luchtige structuur bevat kan het gaan stinken. De oplossing is: even wat overtollig slijmerig afval verwijderen, en wat extra bladeren, takjes of karton door het restant mengen.
Heb je ooit een worm uit de aarde zien kruipen om een stukje over de stoep of tegen een lantarenpaal aan te kruipen? Het antwoord is waarschijnlijk: NEE. Ook je wormen zul je niet snel aan de wandel zien gaan. De verklaring is simpel.
Ten eerste houden wormen niet van licht. Dus ze zoeken altijd een lekker donker plekje op. Als je net een nieuwe Balkonton hebt en je wormen net in de bak zitten, kunnen ze nog wel wat onwennig zijn en op onderzoek gaan. Heb je je wormenton binnen staan dan is het verstandig de eerste week een lampje in de buurt van je wormentoren aan te laten. Dit voorkomt dat ze uit de bak kruipen. Zodra ze eenmaal gewend zijn kan het nachtlampje uit.
Ten tweede houden wormen van een vochtige omgeving. Ze ademen door hun huid, en als die huid uitdroogt gaan ze dood. Als ze uit je Balkonton kruipen zullen ze niet verder komen dan een metertje, en dan stikken. Als de omgeving te nat wordt verdrinken ze, dat is de reden dat regenwormen bij zware regenval naar het aardoppervlak kruipen.
Normaal gesproken is je wormenton een paradijsje voor je wormen: Donker, vochtig, volop eten. Zorg wel dat het niet extreem heet, extreem droog of kleddernat wordt. Dan zullen ze misschien proberen te vluchten.
Helaas zul je, zeker in de zomer, altijd kans hebben op fruitvliegjes. Gelukkig is daar wel wat aan te doen.
Als eerste heb je het ontwerp van de wormenton. Bij de Balkonton Classic is de wormenbuis van boven niet afgesloten. Dat zorgt er voor dat het niet gaat broeien, en dat eventuele fruitvliegjes zich niet ophopen, maar geleidelijk het nest verlaten. Ook helpt het als je de bak een tijdje met open deksel in de zon laat staan zodat de bovenste laag uitdroogt. Dat helpt ook tegen veel andere vervelende beestjes.
Ten tweede helpt het ontzettend als je steeds je vers toegevoegde keukenafval afdekt. Dat kan met een dikke laag karton of zaagsel. Of met een laagje droog zand. Dat blokkeert zowel de toegang van nieuwe vliegjes, als het uitvliegen
Verhoog de zuurgraad door wat lavameel door het afdekzand of door het afval te strooien. Daar houden veel insecten waaronder fruitvliegjes, niet van.
Doorbreek de cyclus. Door gedurende een week of drie de bovenkant af te dekken met een laagje zand en je wormen in die tijd niet te voeren. vliegjes die uit uitgekomen eitjes kruipen kunnen nergens heen en gaan dood.
En als laatste kun je de vliegjes die dan toch nog in en om je wormenbak vliegen vangen met een fruitvliegenval. Zelf heb ik een wormenton en een Balkonton Classicop mijn balkon staan en nog nooit de noodzaak gevoeld om een fruitvliegenval aan te schaffen. Maar als je je wormentoren binnen hebt staan is in de zomer een fruitvliegjesval een goed idee
Je kunt je wormen in de zomer makkelijk een week of 2 alleen laten. Ga je langer weg vraag dan een goede buur om 1 keer per week wat bij te voeren. Wat je echt niet moet doen is in één keer een voorraad eten voor meerdere weken toevoegen. Dat gaat stinken en jaagt je wormen weg. In de winter kun je een Balkonton die buiten staat langer aan z’n lot overlaten. De compostering gaat dan toch minder snel.
Zorg in alle gevallen dat je wormentoren, in het geval je langer weg gaat, goed gevuld is met compost. Dus wacht met het legen van je bak tot je terug bent van vakantie. Op die manier hebben de wormen ook nog de door hen zelf gemaakt compost om te herkauwen.
De ronde zwarte wormentoren is van 100% gerecyceld plastic.
Wat eten de wormen in een Balkonton?
De wormen eten een mix van koolstofrijk (bruin) en stikstofrijk (groen) afval. Geef je wormen geen afval uit de categorie ‘rood’ (zie rode blok onderaan).
Zorg voor afwisseling tussen ‘bruin’ en ‘groen’ afval. Dit is belangrijk voor de vochthuishouding en voor de zuurgraad.
Bruin, hoog in koolstof
Karton, papier, versnipperd snoeihout, zaagsel, dode bladeren, stro, hooi, maiskolven.
Groen, hoog in stikstof:
Ongekookt tuin en keuken afval, aardappelschillen, fruit-en groenteresten, Bananenschillen (liefst van biologische bananen) mest van kleine planteneters zoals een cavia of konijn, resten uit groente- en siertuin, snoeiafval (groen), koffieprut.
Rood, geef de wormen nooit één van de onderstaande dingen.
Gekookte groente- en fruitresten, pasta, brood, vlees, botten etc (trekt ongedierte aan), Snijbloemen (heel veel gif). Doe rustig aan met ui, knoflook, chilipepers en vermijd citrusschillen. En met al het groenafval dat duidelijk besmet is met schimmels of ziekten.