Mag je theezakje in de wormenbak?

composteerbaar kunststof logo
composteerbaar kunststof

Vanaf 1 januari 2023 mogen alle theezakjes en koffiefilters in de GFT bak

Maar betekent dat dan dat ze ook in je wormenbak (of compostbak) horen? En waarom zit er eigenlijk plastic in theezakjes? En wat is composteerbaar kunststof?

Koffie- en theebranche is volledig overgestapt op composteerbare kunststof

Heel veel mensen wisten het niet en gooiden al jaren hun gebruikte theezakjes en koffiefilters in de GFT bak. Maar tot 1 januari 2023 mocht dat officieel nog niet. Na twee jaar vertraging is de koffie- en theebranche dan nu toch zover dat alle zakjes voldoen aan de composteringsnorm en dus in de GFT bak mogen. Maar let op: Dat wil niet zeggen dat je het ook thuis makkelijk kunt composteren

Composteerbaar theezakje: wel of niet in je Wormenhotel?

In je eigen wormenbak kun je beter helemaal geen afbreekbare plastics gooien. De meeste van deze zogenaamde composteerbare plastics breken namelijk alleen af onder gecontroleerde procesomstandigheden. De temperatuur, vochtigheid, zuurstoftoevoer en aanwezige bacteriën moeten allemaal precies goed zijn en gecontroleerd worden. Zou je het gewoon in de grond of in je wormenbak stoppen dan kan het er na jaren nog liggen. Het advies is dus de theezakjes NIET in je wormenbak te gooien.

Waarom zit er eigenlijk plastic in je theezakje?

Goede vraag: Producenten verwerken kunststof in theezakjes omdat papieren zakjes te snel uit elkaar zouden vallen. Onze tip: koop gewoon losse thee en gebruik een thee-ei of een theepot met ingebouwd theefilter. De theeblaadjes kun je dan gewoon in je womenbak gooien.

Composteerbaar plastic: hoe herken je het?

De enige volledig composteerbare plastics, die voldoen aan de EN-13432 norm, zijn te herkennen aan de logo’s ‘Kiemplant’ en ‘Ok compost’. Dit materiaal vergaat volledig tot water en kooldioxide en vervuilt dus niet, maar voegt ook niks toe aan de compost.

Let op: geen grote hoeveelheden composteerbaar plastic in je GFT bak

Tot slot adviseert het BVOR ( Branche Vereniging Organische Resttoffen) composteerbaar plastic alleen bij het GFT afval te doen als ze ‘drager’ zijn van GFT afval: het cellofaantje om de rotte komkommer, of een zakje om je gft afval. En vanaf nu dus ook je theezakje en koffiefilter. Vermijd grote hoeveelheden composteerbaar kunststof in de GFT bak. En stop er helemaal geen dikwandige kunststof producten in die verkocht worden als composteerbaar. Zoals flessen, borden, schoenen, toetsenborden etc. Dat wordt wel verkocht als composteerbaar, maar wordt er bij de compostinstallaties noodgedwongen weer uitgevist en aan de reststroom voor verbranding toegevoegd. Deze producten zijn te massief om in de normale procesgang voldoende te composteren.

Meer over afval scheiden

Lees meer op https://www.afvalscheidingswijzer.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van balkonton.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 33 reviews.