Koffiedik in de tuin gebruiken doe je zo!

koffiedik in je tuin

Met dank aan Mariska Rietveld 

Een bijproduct van een lekkere pot koffie is de welbekende koffieprut. Voordat je die in de vuilnisbak kiepert, bedenk je dan dat koffiedik van pas komt in de tuin! Ook als je beperkte buitenruimte hebt, zoals een knus balkon, kun je tuinieren met koffiedik. Hoe werkt dat en wat zijn de voordelen? Lees hier alles over koffiedik nuttig en slim hergebruiken.

Voordelen van koffiedik in de tuin

Als je koffiedik zo in het filter ziet zitten, lijkt het misschien niet een uiterst nuttig product, maar schijn bedriegt. Het restproduct uit je eigen espressomachine heeft handige eigenschappen die helpen om jouw tuin tot bloei laten komen! Hoe klein of groot die ook mag zijn.

  1. Plantjes zijn er dol op

De meeste tuinplanten lusten wel een hapje koffiedrab. Pas op met bloemen in pot, maar planten die in de aarde zitten of onder de moestuin categorie vallen doen het goed op koffieprut. In de koffieresten zitten namelijk stoffen zoals Kalium en Magnesium, die planten gebruiken voor gezonde bloei.

De planten gaan er dus niet sneller, maar mooier van groeien. In tegenstelling tot vloeibare koffie is koffieprut ten slotte PH neutraal. Dat betekent dat de zuurtegraad in koffiedik op een niveau zit dat de planten niet aantast. Gebruik alleen koffiedik, en geen gewone koffie. Strooi simpelweg wat koffieprut op de aarde rondom de plant en woel het de aarde in.

  1. Slakken en mieren verjagen

Slakken willen nog wel eens de planten in een tuin snoepen en een mierenplaag is ook zelden goed nieuws. Ook in deze gevallen is koffiedrab een effectief middel om je probleem op te lossen. Koffieprut is namelijk giftig voor slakken, en de mieren zijn er ook geen liefhebber van. Om mieren te verjagen maak je met de koffieprut een natuurlijke barrière.

Hoe gebruik je koffiedik in de tuin?

Voordat we met koffiedik in de tuin of op het balkon gaan strooien, bekijken we hoe je koffiedrab het slimst gebruikt. De voordelen zijn er al, maar de toepassing is ook niet onbelangrijk. Wat voor soort planten je in de tuin hebt en hoeveel koffieprut jouw huishouden produceert maakt bijvoorbeeld verschil. 

  • Houten wormbakken

In houten wormbakken kun je relatief veel koffiedik kwijt. Niet alleen de plantjes, maar ook de wormen voeden zich er namelijk mee! Een houten wormbak is een soort zelfonderhoudend recycle systeem tuin- en keukenafval. In dit systeem dienen de wormen als compostmakers en heb je verder helemaal geen last van ze.

Dat zijn fijne functionele eigenschappen, maar het oog wil ook wat. Ook daar zijn de houten wormbakken goed voor. De gevelbak heeft bijvoorbeeld een stoere houten uitstraling, versier je met leuke planten naar wens en kun je zelfs als zitbankje gebruiken. 

  • Compostvaten

Spreekt koffiedik slim hergebruiken jou wel aan, maar ontbreekt het je aan groene vingers? Misschien is een compostvat dan wel wat voor jou. Je kunt ze vergelijken met de wormbakken, maar de compostvaten kosten je minder werk. Je hoeft er namelijk geen plantjes in te houden en in een zelfbeluchtend vat hoef je de aarde niet om te scheppen.

Nog een voordeel en een goede reden om voor een compostvat te kiezen: een compostvat verwerkt meer afval dan de wormenbak. Het mag dan wel een vat heten, maar de houten compostvaten hebben ook weer een stoere look die bij een stijlvolle tuin past. Als je net als ik nog gebruik maakt van een filter koffiezetapparaat dan ben je sowieso een teveel aan koffiedik. Dat komt goed uit! 

Weinig buitenruimte? Begin een verticaal tuintje!

Hoe graag we het zouden willen, niet iedereen heeft een ruime tuin. Gelukkig kun je op een balkon ook alle kanten op, als je maar creatief met de ruimte omgaat. De classic balkonton is daar een mooi voorbeeld van. Je hebt dan een toffe ton die weinig oppervlak inneemt, ruimte voor leuke plantjes op verschillende hoogtes en je eigen compost plek in één! 

De balkonton is een leuk begin, maar een echt verticaal tuintje gaat nog een stap verder. Op het balkon creëer je die eenvoudig met een wandje van plantzakken. Je hangt de plantzakken simpelweg in rijtjes boven elkaar en kunt daar vervolgens leuke bloemen in doen of zelfs je eigen moestuin beginnen. Die koffiedik komt dan mooi van pas als compost.

Kortom is er voor elke tuin, terras of balkon wel een slimme én leuke manier om je koffiedik niet verloren te laten gaan. Sterker nog, je krijgt er een fijnere plek voor terug!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.