Gratis compost- Let op voor plastic

gratis compost
gratis compost

Soms moet je een gegeven paard wèl in de bek kijken.

Bijvoorbeeld de gratis compost die je op veel plekken kunt ophalen tijdens de Landelijke Compostdag.

In Nederland mag compost volgens de wet niet meer dan 0,01% plastic bevatten om aan de wettelijke eisen te voldoen. Dit betekent dat er in een kuub compost, wat overeenkomt met ongeveer 1000 liter, maximaal 0,1 kilogram (100 gram) plastic aanwezig mag zijn. Deze wet geldt sinds 1 januari 2021. Daarvoor mocht er zelfs 0,5% vervuiling (plastic, steen, metaal) in compost zitten.

Dit percentage gelden voor plastic dat met het blote oog te onderscheiden is. Microplastics worden dus niet meegeteld. Terwijl onderzoek van de Universiteit Wageningen in 2019 4000 deeltjes microplastic per kilo compost aantrof.

Dus ondanks de aangescherpte wetgeving, waarvan het nog maar de vraag is of die nieuwe limiet daadwerkelijk gehaald wordt, blijft het de vraag of je blij moet zijn met de gratis compost die je 25 maart bij veel gemeentes kunt ophalen.

Goede schone gratis compost maak je zelf

Met een wormenbak bepaal jij wat je aan je wormen voert. En weet je dus 100% zeker dat er geen afval, gif, kattenbakkorrels of wat dan ook in je compost zit

Wil je toch gratis compost ophalen tijdens de landelijke compostdag?

Tja, ergens moet het heen. Ik zou het zelf alleen gebruiken voor een siertuin. En zeker niet voor een moestuin. kijk op de website van de vereniging van afvalbedrijven waar en wanneer je gratis compost kunt ophalen. Of check de website van je gemeente. Ik heb hun persafdeling gevraagd naar resultaten van kwaliteitscontroles, maar hier geen antwoord op gekregen.

Onderzoeken naar kwaliteit van compost

DE BO Akkerbouw, een branche vereniging van akkerbouwers, deed in 2021 onderzoek naar de kwaliteit van compost. Die bleek vaak ondermaats.

Ook uit het onderzoek in opdracht van eenvandaag bleek d ekwaliteit van de onderzochte compost vervuild. Zij vonden PFAS, bestrijdingsmiddelen en zware metalen in in de onderzochte samples.

Beide onderzoeken dateren uit 2021, maar er is geen enkele reden aan te nemen dat de situatie sindsdien verbeterd is. Het is ontzettend jammer dat kennelijk de aangeboden GFT afvalstroom te vervuild is om goede schone compost van te maken. Daarom maak ik liever mijn eigen compost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van balkonton.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 26 reviews.