Citrusschillen in je wormenbak of compostbak

citrusschil in wormenbak
citrusschil in wormenbak

Sinaasappelschillen, mogen die in de compostbak?


Citrusschillen zitten vol mineralen die goed zijn voor je planten. maar  vaak zijn sinaasappels en dergelijke zwaar bespoten met een soort glansmiddel en gifstoffen.

Een andere reden om voorzichtig te zijn met citrusschillen in de wormenbak, is dat deze schillen snel schimmelen. En bij deze specifieke schimmel komt er penicilline vrij. Die penicilline doodt de bacteriën in je wormenhotel die juist weer de compostwormen helpen bij de voorvertering

Mijn standpunt is: Natuurlijk is biologisch en onbespoten beter. Maar als je dan toch bespoten schillen hebt, maakt het niet zoveel uit of je die nu in de GFT bak gooit en daarna niet-biologische compost ophaalt bij de gemeente, of dat je zelf meteen die bespoten schillen composteert of in de tuin gebruikt.

Maar in de wormenbak gebruik ik ze minimaal, vanwege die penicilline dus.

In 1998 zijn 1000 vrachtwagens sinaasappelschil en pulp in Costa Rica over een stuk land uitgestort. 17 jaar later was het gebied omgetoverd tot een groen paradijs. Onderzoekers van Princeton publiceerden er in 2017 dit artikel over. Gelukkig is er ook een wat toegankelijker stuk geschreven over dit project. Beide wel in het Engels. Conclusie is dat sinaasappleschil veel stoffen bevat die bijdragen aan de bodemverbetering. Dus zonde om weg te gooien.

Samengevat:
-Liever niet te veel citrusschillen in de wormenbak.
-Voor de biologische moestuin alleen biologische schillen in de gewone compostbak, maar dan wel goed klein snijden (zodat het sneller wordt afgebroken met minder kans op schimmel). Zeker als je een ‘koude’composthoop hebt.
-Niet-biologische schillen kunnen op dezelfde manier in de gewone compostbak
-Je kunt de schillen ook gewoon ingraven bij je planten.

Voor mijn rozenstruik heb ik pas een hele zak sinaasappelschillen meegekregen van de supermarkt. Bij de persautomaat hebben ze iedere dag zakken vol, ze waren blij ervan af te zijn. Ik heb ze random rondom de struik in de grond gegraven en wacht nu op het ‘Costa Rica’ effect. 

Handleiding wormcomposteren. 12 pagina’s met heel veel tips. Bekijk hem gratis online, download hem, of koop de papieren versie

Veel informatie vind je ook op de FAQ pagina of schrijf in voor de maandelijkse nieuwsbrief

Meer weten over wormcomposteren?