mei 1, 2020

Naar aanleiding van de een tip in de nieuwsbrief over het gebruik van sinaasappelschil als potje voor je zaailingen, ontstond er wat discussie over wel of niet gebruiken van (bespoten) sinaasappelschillen in de compostbak of moestuin.

Mijn standpunt daarin is: Natuurlijk is biologisch en onbespoten beter. Maar als je dan toch bespoten schillen hebt, maakt het niet zoveel uit of je die nu in de GFT bak gooit en daarna niet-biologische compost ophaalt bij de gemeente, of dat je zelf meteen die bespoten schillen composteert of in de tuin gebruikt. 

In 1998 zijn 1000 vrachtwagens sinaasappelschil en pulp in Costa Rica over een stuk land uitgestort. 17 jaar later was het gebied omgetoverd tot een groen paradijs. Onderzoekers van Princeton publiceerden er in 2017 dit artikel over. Gelukkig is er ook een wat toegankelijker stuk geschreven over dit project. Beide wel in het Engels. Conclusie is dat sinaasappleschil veel stoffen bevat die bijdragen aan de bodemverbetering. Dus zonde om weg te gooien.

Er is heel veel geschreven over het wel of niet gebruiken van sinaasappelschillen in de wormenbak en compostbak. En over de schadelijkheid van de gebruikte gifstoffen en waslaag op die schillen: Zelf kom ik na het lezen van onder andere dit artikel tot de volgende conclusie:
-Geen citrusschillen in de wormenbak.
-Voor de biologische moestuin alleen biologische schillen in de compostbak, maar dan wel goed klein snijden. Zeker als je een ‘koude’composthoop hebt.

Voor mijn rozenstruik heb ik pas een hele zak sinaasappelschillen meegekregen van de supermarkt. Bij de persautomaat hebben ze iedere dag zakken vol, ze waren blij ervan af te zijn. Ik heb ze random rondom de struik in de grond gegraven en wacht nu op het ‘Costa Rica’ effect. 

Related Posts

Stageopdracht

Help: De wormen kruipen door de bak en blijven niet in de compost zitten

Plantenbak ophangen

Hoe zet je de railing-plantenbak in elkaar?

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Blijf op de hoogte

Ontvang maximaal 1 keer per maand een mail met balkontuintips, aanbiedingen en wormenweetjes

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Verkoopvoorwaarden

Volledige verkoop- en retourvoorwaarden

Verzending vanuit eigen voorraad in Nederland. Levertijd 1 a 3 werkdagen.

Ophalen in Amsterdam niet mogelijk: Verzending gebeurt vanuit Drenthe.Contact

Balkonton
Moestuinlaan 16
1036 KD Amsterdam
KvK 55731619
BTW NL001895918B81
NL08 INGB 0006 676580
BIC INGBNL2A
info@balkonton.nl
+31 (0)6 38553833

Bereikbaar van 9.00 tot 17.30 op werkdagen