mei 1, 2020

Naar aanleiding van de een tip in de nieuwsbrief over het gebruik van sinaasappelschil als potje voor je zaailingen, ontstond er wat discussie over wel of niet gebruiken van (bespoten) sinaasappelschillen in de compostbak of moestuin.

Mijn standpunt daarin is: Natuurlijk is biologisch en onbespoten beter. Maar als je dan toch bespoten schillen hebt, maakt het niet zoveel uit of je die nu in de GFT bak gooit en daarna niet-biologische compost ophaalt bij de gemeente, of dat je zelf meteen die bespoten schillen composteert of in de tuin gebruikt. 

In 1998 zijn 1000 vrachtwagens sinaasappelschil en pulp in Costa Rica over een stuk land uitgestort. 17 jaar later was het gebied omgetoverd tot een groen paradijs. Onderzoekers van Princeton publiceerden er in 2017 dit artikel over. Gelukkig is er ook een wat toegankelijker stuk geschreven over dit project. Beide wel in het Engels. Conclusie is dat sinaasappleschil veel stoffen bevat die bijdragen aan de bodemverbetering. Dus zonde om weg te gooien.

Er is heel veel geschreven over het wel of niet gebruiken van sinaasappelschillen in de wormenbak en compostbak. En over de schadelijkheid van de gebruikte gifstoffen en waslaag op die schillen: Zelf kom ik na het lezen van onder andere dit artikel tot de volgende conclusie:
-Geen citrusschillen in de wormenbak.
-Voor de biologische moestuin alleen biologische schillen in de compostbak, maar dan wel goed klein snijden. Zeker als je een ‘koude’composthoop hebt.

Voor mijn rozenstruik heb ik pas een hele zak sinaasappelschillen meegekregen van de supermarkt. Bij de persautomaat hebben ze iedere dag zakken vol, ze waren blij ervan af te zijn. Ik heb ze random rondom de struik in de grond gegraven en wacht nu op het ‘Costa Rica’ effect. 

Related Posts

Nu ook hennepmatjes voor de Urbalive en de Wormery

Kan een wormenbak in de regen staan?

Nieuw: wormenbak startpakket

Hoe gebruik je wormenpoep?

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Sinterklaas, kerst, black friday: Samen zorgen ze samen met de corona-drukte voor langere levertijden bij Post NL. Vooral rond de weekenden.

Wil je zeker zijn dat je je wormenbak op tijd voor Sinterklaas in huis hebt? Bestel dan uiterlijk 23 november. Compostwormen kun je makkelijk 2 weken in de verpakking bewaren.