Category Archives for blog

Compostvaten vergelijken

Wormenbak of composthoop geen optie?

Heb je meer afval dan een gewone wormenbak aan kan? En geen ruimte (of tijd) voor een gewone composthoop? Of staat het idee van een wormenbak je tegen? Dan kom je (in de stad) al snel uit bij een zelf-beluchtend compostvat.

De zelf-beluchtende compostvaten van Balkonton hebben een aantal voordelen boven de standaard compostvaten die je in het tuincentrum ziet staan.

vergelijking van, en uitleg over, de Supercomp350, de Aerobin200 en de Aeroplus6000

Voordeel 1: Je hoeft de compost niet om te scheppen of zetten.

Helaas gaat composteren in een gewoon compostvat vaak mis omdat mensen het nu eenmaal druk hebben of vergeten om de compost regelmatig te beluchten: een voorwaarde voor snelle en goede compostering. Al onze compostvaten zijn zo ontworpen dat zuurstof wordt toegevoerd zodat omzetten niet nodig is.

Overigens hoef je bij een gewone wormenbak ook nooit compost om te zetten. De wormen  doen dat werk voor je compostwormen houden van hun rust.

Voordeel 2: snelle compostering:

Alle drie de types hebben een systeem dat lucht toevoert en daarmee de compostering versnelt.

Daarnaast zijn de aerobin200 en de supercomp-modellen  als gewone compostbak en als wormenbak te gebruiken. De wormen versnellen het compostproces nog eens extra en verbeteren meteen de kwaliteit van de compost.

Voordeel 3: In de winter composteren

De aerobin is dubbelwandig, daarom blijft het composteerproces (en de wormen)  hier ook in de winter op gang.

Ook de houten versies van de supercomp zullen in de winter redelijk door-composteren.

Bij de aeroplus6ooo is het van belang de middelste kamer (waar de compostwarmte wordt opgewekt) goed gevuld te houden. Voeg nieuw afval in bulk toe,dus de eerste kamer pas legen als hij echt vol is. Dan zal de compostwarmte die zich ontwikkelt makkelijker vastgehouden worden zodat het proces sneller doorgaat.

Voordeel 4:  Afgesloten voor ongedierte.

De aeroplus6000 en de aerobin200 bieden de beste bescherming tegen ongedierte.

Bij de aeroplus6000 bevindt de compost zich in de verhoogde,afgesloten compartimenten. Pas in de na-composteringsfase komt de compost in contact met de aarde en het bodemleven. Knaagdieren zijn hun interesse dan allang verloren.

De  Aerobin200 heeft een stevige bodemplaat en de beluchtingsgaten zijn voorzien van een filter.. Eventueel kun je nog een kraantje plaatsen op de afvoerslang zodat echt alle openingen gesloten zijn.

Voor alle compostvaten en composthopen geldt: knaagdieren zijn vooral op zoek naar een nestplek.Houd je composthoop droog en gooi er alleen ongekookte groente en fruitresten op. Zie ook dit blog over ongedierte en composthopen

Voordeel 5: ook op balkon of dakterras te gebruiken

De  Aerobin200 heeft een degelijke bodemplaat met een aftapslang voor het vrijkomende vocht. Dit vocht kun je aftappen en als natuurlijke bemester gebruiken.

De supercompmodellen worden  geleverd met een bodemplaat. Maar als je echt zeker wilt zijn dat je terrastegels schoon blijven kun je de supercomp beter in een lekbak zetten. Denk daarbij aan een opvangbak voor wasmachines.

Hier de verschillen tussen de compostbakken nog eens op een rijtje:

 • De Aerobin 200 is een thermisch geisoleerd, gesloten systeem waar  je het vocht van kunt opvangen. je kunt hem dus op balkon of dakterras gebruiken. Een ingenieus gepatenteerd systeem zorgt voor de beluchting.De aerobin is ook als wormenbak te gebruiken.
 • De Aeroplus 6000 heeft een uniek meerkamer systeem dat zorgt voor snelle compostering en bedieningsgemak. De onderkant is open. Dus wil je  hem op het balkon gebruiken zorg dan voor  een opvangbak.
 • De  Supercomp 305 en de supercomp650 combineren een mooi houten uiterlijk met een door  de TU Graz getest en goedgekeurd beluchtingsysteem. Deze compostbak is ook als wormenbak te gebruiken.
 • De  Supercomp 350 heeft hetzelfde beluchtingsysteem als de supercomp 305 maar is groter en goedkoper. Ook als wormenbak te gebruiken.

Kom langs in de CompostTuin voor een goed en persoonlijk advies

In mijn tuin in Amsterdam noord staan alle wormenbakken en zelf-beluchtende compostvaten bij elkaar. Je bent op afspraak altijd welkom in de CompostTuin voor een persoonlijk en vrijblijvend advies.

Open dag Balkonton CompostTuin uitgesteld

Vanwege het coronavirus wordt deze open dag uitgesteld.

Kom 28 maart 2020 naar de opening van de Balkonton CompostTuin. Bekijk de 3 verschillende zelf-beluchtende compostvaten, diverse wormenbakken en leuke koopjes uit de koopjeshoek. Elk heel uur uitleg over diverse manieren van composteren.

Uiteraard als het coronavirus het toelaat. Maak anders een afspraak voor individuele bezichtiging van de CompostTuin

De compost in deze compostvaten hoef je nooit om te zetten. NB: Een wormenbak hoef je ook nooit om te zetten. Daarmee verstoor je alleen maar de wormen.

10 % korting vanwege kerstvakantie

kerstboom in wormenbak
Vrolijk kerstfeest

Van 9 december 2019 tot 14 december 2020 zijn we gesloten. Bestel in die periode je wormenbak met de kortingscode Kerst2019, en ontvang 10% korting. Je bestelling wordt direct na de vakantie vanuit de wormenkwekerij in Drenthe verzonden.

In Amsterdam bij mij thuis staan nog 2 Balkontonnen en 2 wormtorens. Wil je echt voor de kerst een Balkonton of wormtoren in huis hebben? Neem dan contact op en kom je wormenenbak hier op afspraak afhalen. Zolang de voorraad strekt!

Hoe lang kun je compostwormen bewaren in de verpakking?

compostwormen in zak

De  compostwormen kun je maximaal 2 weken bewaren in de zak zitten waarin ze verstuurd worden. Ze zitten verpakt in een ruime hoeveelheid compost en voeding voor 2 weken.

Maak de inhoud van de zak met compostwormen lekker vochtig

Wel is het belangrijk deze compost bij ontvangst lekker vochtig te maken. Denk aan de vochtigheid van een uitgeknepen spons.

Begin alvast je compostwormen een beetje te voeren

Ook kun je alvast om de paar dagen een handje afval toevoegen met karton. Dat kan dan al beginnen met vergaan zodat de wormen het kunnen eten als de originele voeding op is.

Bewaar je compostwormen op een koele plek

Hoe kouder het is hoe minder de compostwormen eten. IN viswinkels bewaren ze wormen wel 2 maanden in de koelkast. De compostwormen gaan dan in een soort van winterslaap.

Zorg dat je de zak uit de zon houdt, liefst op een koele plek. En zorg dat je de zak weer goed dichtmaakt als je klaar bent met vochtig maken en/of voeren. Je kunt de wormen eventueel ook in een emmer doen en de emmer afsluiten met een doek.

Kunnen compostwormen tegen de hitte?

Hoge temperatuur en een wormenbak: Wat te doen?

Het antwoord is simpel: compostwormen kunnen NIET tegen de hitte. Temperaturen boven de 30 graden Celsius kunnen funest zijn. Zeker in een donkere wormenbak die in de volle zon staat kan de temperatuur makkelijk oplopen tot wel boven de 40 graden . In dat geval zullen ze echt massaal uit je wormenbak proberen te vluchten om te overleven. En in het ergste geval het loodje leggen.

Bij normale zomerse temperaturen, zo tot 28 graden, volstaat het de bak uit de zon te houden. Wordt het extreem heet of langere perioden zeer heet (meer dan 30 graden), neem dan wat extra voorzorgsmaatregelen.

Houd je wormenbak koel met deze tips

 • Zet je wormenbak in de schaduw of binnen.
 • Heb je geen schaduwplekje? Improviseer een schaduwdoek van wat waslijn en een oud laken.
 • Of bevestig een paraplu met touw of tape aan je wormenbak.
 • Haal het deksel van je wormenbak en vervang het tijdelijk door een dikke prop van een oude natte handdoek.
 • Wikkel je wormenbak in een oude handdoek en houd deze constant vochtig, door de verdamping koelt de wormenbak af. Kies bij voorkeur een witte of lichtgekleurde handdoek.
 • Als het echt heel extreem wordt: leg een koelelement (ingepakt in een oude doek) in je wormenbak.
 • In plaats van een koelelement kun je ook je afval mengen met vochtig karton en dat invriezen voordat je het aan je wormen voert.

De Balkonton Classic en de Gevelbak bieden de wormen voldoende bescherming

Zorg wel dat de aarde lekker vochtig blijft. De Balkonton wormtoren met plantendeksel blijft ook redelijk koel, zeker als je een off white model hebt en de plantenring continue vochtig houdt.

Voor alle andere wormenbakken geldt: Bescherm je wormen tegen de hitte met de tips hierboven

Kan ik nog wel op vakantie als ik een wormenbak heb?

Je kunt je wormen in de zomer makkelijk een week of 2 alleen laten. Ga je langer weg vraag dan een goede buur om 1 keer per week wat bij te voeren. Wat je echt niet moet doen is in één keer een voorraad eten voor meerdere weken toevoegen. Dat gaat stinken en jaagt je wormen weg. In de winter kun je een wormenbak die buiten staat langer aan z’n lot overlaten. De compostering gaat dan toch minder snel.

Zorg in alle gevallen dat je wormenbak, in het geval je langer weg gaat, goed gevuld is met compost. Dus wacht met het legen van je wormenbak tot je terug bent van vakantie. Op die manier hebben de wormen ook nog de door hen zelf gemaakt compost om te herkauwen.

Meer weten over wormenbakken en wormcomposteren? Ga naar de ‘meest gestelde vragen over wormenbakken’

Ik heb net een nieuwe wormenbak, de compostwormen kruipen ook naar de lege bakken en de lekbak

Als je net een nieuwe wormenbak hebt aangeschaft zul je de eerste paar weken zien dat de compostwormen niet netjes tussen het afval blijven zitten. In het begin gaan compostwormen vaak op verkenning: Je kunt ze gewoon laten kruipen. Als ze honger hebben gaan ze wel weer naar het eten toe.

Proberen de compostwormen massaal te vluchten? Check dan of je niet te veel afval in de wormenbak hebt gedaan. Heb je zoveel gegeven dat ze het niet op kunnen eten voordat het afval gaat rotten, haal dan wat stinkend afval weg en voeg wat extra karton of zaagsel toe. 

Controleer ook of het niet te heet is, in de zomer in de volle zon kan het warmer dan 35 graden worden en daar houden de compostwormen niet van. Met vluchtpogingen als resultaat. Als het erg koud wordt gaan de wormen eerder in een soort winterslaap dan dat ze proberen te vluchten.  Bij langdurige strenge vorst kun je de wormenbak beschermen met een doos, bubbeltjesplastic of oude deken.

Ook kan de vochtigheid kan een probleem zijn. De vochtigheid moet doen denken aan een vochtige sprons: kurkdroog of kleddernat houden ze ook niet van. Als het te nat is kun je extrakarton toevoegen. Te droog? Geef dan wat water met een gieter of plantenspuit.

Maar zoals gezegd, zeker in het begin (de eerste paar weken) moeten ze gewoon nog even wennen aan hun nieuwe omgeving. Laat de wormen vooral met rust en ga ze niet met de hand van de ene naar de andere compostring zetten.

Als je je wormenbak binnen hebt staan kun je de eerst 2 a 3 weken ’s nachts een lamp laten branden. Wormen vermijden het licht dus zo voorkom je dat ze buiten de wormenbak op verkenning gaan.

NB: in de oude handleiding stond dat je karton op de bodem van elke compostring moet leggen. Hiermee werd bedoeld: een laagje gescheurd karton. Als je de compostring afsluit met een exact passende kartonplaat kunnen wormen, die eenmaal de weg naar beneden hebben gevonden (hun natuurlijke instinkt in een nieuwe omgeving), niet meer de weg terug naar boven vinden. Ze kruipen dan via de nauwe spleten aan de zijkant omhoog en dus naar buiten!

Workshop ‘Maak je eigen Balkonton’ wordt niet meer gegeven.

Regelmatig krijg ik de vraag wanneer er weer een workshop ‘Balkonton maken’ is. Helaas moet ik dan antwoorden dat ik deze workshop niet meer geef. Het was altijd heel leuk en inspirerend om te doen. Maar ik ben er toch mee gestopt. Het kostte me vaak 2 dagen om alle gereedschappen en materialen in te pakken, te vervoeren, de workshop te geven, en dan weer alle gereedschappen terug in de werkplaats netjes op te bergen. In die 2 dagen kan ik de werkplaats een stuk of 16 Balkontonnen maken. Terwijl de deelnemers (vaak een stuk of 6 personen die ik met heel veel inspanning had geworven) natuurlijk verwachten dat een zelfgemaakte Balkonton goedkoper is dan een kant en klare.

Daarnaast heeft niet iedereen de handigheid om tot een mooi eindresultaat te komen. Dat leidt dan weer tot frustratie bij de deelnemer èn bij mezelf.

OP youtube kun je zien hoe de GardenBarrel wordt gemaakt. Met die instructie moet het lukken zelf aan de slag te gaan

Tijd voor een filmpje! Duurzame 100

Pieter Tinbergen maakte dit leuke filmpje over het ontstaan van en de ontwikkelingen bij Balkonton. In het eerste deel zie je meteen hoe je de ronde wormenbak in elkaar zet. Handig!

De Duurzame 100 van Noord

Deze reportage is gemaakt in het kader van de Duurzame 100 van Noord. Dat is een netwerk van duurzame ondernemers in Amsterdam Noord.