augustus 6, 2015

Bereid je Balkonton voor op een mooie nazomer

Toen ik terug kwam van vakantie was de spitskool opgegeten door de rupsen, en de aardbeienplantjes waren overleden door de hitte. Nu heb ik fijn weer ruimte voor nieuwe planten! Op diverse sites kom je lijstjes tegen met overzichten van wat je in het najaar nog kunt zaaien of planten. In de Balkonton vallen de meeste knolgewassen af. Alleen bovenin zou je wat knollen zoals worteltjes of radijsjes kunnen doen.

Al googelend en surfend heb ik een pakket ‘nazomer-zaden’ samengesteld dat ik zelf ga uitproberen.Veel van deze soorten heb ik zelf nog nooit in de Balkonton gezaaid, dus het is een experiment.  Natuurlijk heb ik lang niet alle zaden nodig, dus ik heb ze herverpakt in kleine zakjes. Vind je het ook leuk om in het najaar nog te zaaien en mee te doen aan dit experiment? Bestel dan het ‘Balkonton nazomer pakket’ . Voor slechts €10,-  krijg je van elke soort een aantal zaadjes, voldoende voor de Balkonton.

Sommige planten kun je nu zaaien en deze herfst nog oogsten, zoals de koriander, de radijsjes, sla en spinazie. Andere planten geef je gewoon een vroege start, zodat je komend voorjaar als eerst kunt gaan plukken. Zoals de wintererwten. Planten als knolvenkel en koriander gedijen zelfs beter nu de dagen korter worden. Dus daarvoor is het nu zelfs de beste tijd om te zaaien.

Foto: http://rolandofthelowlands.blogspot.nl/
Foto: Roland Verbist

De palmkool is een verhaal apart. Het is een tweejarige plant, die dus pas volgende winter tot volle bloei komt. Maar als het lukt heb je ook iets bijzonders: een gigantische winterharde, eetbare plant, waar je steeds van onderaf bladeren van plukt. Zodat de plant inderdaad echt op een kruising tussen een boerenkool en een palmboom gaat lijken. Eigenlijk had ik de palmkool al in juli moeten zaaien. Maar volgens de experts moet het nog lukken als je hem in augustus zaait. Wat mij betreft de moeite van het proberen waard. Van deze plant krijg je wat extra zaadjes. Mocht het opkweken deze herfst niet lukken, dan kun je het volgend jaar in juni/juli nog eens proberen.

In de onderste vakken van mijn Balkonton heb ik zelf munt staan. Munt is een winterharde vaste plant die je ook nu nog kunt (ver)planten. Als je al ergens munt hebt staan kun je die plant gewoon delen door te scheuren, en de scheuten een ruim plekje onderin je Balkonton geven: Munt houdt van vochtige grond, en zal moeilijk ‘naar boven’ woekeren. Ook aarbeienscheuten kun je in augustus prima planten.

Uiteraard zijn alle zaden neonicotinoide vrij en niet genetisch gemanipuleerd.

De volledige beschrijving van alle zaden met instructie vind je hier

Related Posts

Plantenbak ophangen

Plantenbakken met waterreservoir

Roef Rooftop festival

Invasieve exoten: wel of niet op de compostbak of wormenbak

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Blijf op de hoogte

Ontvang maximaal 1 keer per maand een mail met balkontuintips, aanbiedingen en wormenweetjes

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Verkoopvoorwaarden

Volledige verkoop- en retourvoorwaarden

Verzending vanuit eigen voorraad in Nederland. Levertijd 1 a 3 werkdagen.

Ophalen in Amsterdam niet mogelijk: Verzending gebeurt vanuit Drenthe.Contact

Balkonton
Moestuinlaan 16
1036 KD Amsterdam
KvK 55731619
BTW NL001895918B81
NL08 INGB 0006 676580
BIC INGBNL2A
info@balkonton.nl
+31 (0)6 38553833

Bereikbaar van 9.00 tot 17.30 op werkdagen