Wat is de beste tijd van het jaar om een wormenbak te starten?

Veel mensen denken dat ze tot het voorjaar moeten wachten met het opstarten van de Balkonton. Het tegendeel is waar. Als je je Balkonton al in het najaar opstart heb je een aantal voordelen:

  • Compostwormen zijn schuwe beestjes, ze hebben een paar weken de tijd nodig voordat ze echt veel afval gaan verteren en zich gaan voortplanten. Beter dat ze dat wennen in het najaar en de winter doen, zodat ze in het voorjaar al lekker op gang zijn.
  • Onder de 4 graden Celsius gaan de wormen over tot een soort winterslaap waarin ze nauwelijks voedsel verteren. Je kunt in de winter dus minder afval kwijt, Maar met onze zachte winters en warme steden kun je toch nog steeds een beetje afval composteren. Beter dan niets! zie ook ‘Overleven compostwormen de winter?’.
  • Als het erg koud wordt gaan compostwormen extra veel eitjes leggen. Dus in het voorjaar is je kolonie al goed uitgebreid.
  • Als je nu begint heb je in het voorjaar een buis vol vermicompost: de ideale voedingsbodem om te zaaien en planten, vermicompost bevordert de ontkieming en wortelgroen (zie ook: De voordelen van vermicompost).

Kortom: Hoe eerder je je kolonie opstart, hoe beter je Balkonton in het voorjaar geschikt is om in te zaaien en te planten. Bovendien kun je ook in de nazomer nog veel planten en zaaien. Zie ook ‘Wat te zaaien in augustus/september‘.

NB: heb je een standaard wormenbak, dus zonder de bescherming van de aarde rondom die je bij de Balkonton wel hebt? bescherm dan je wormenbak in de winter met bubbeltjesplastic of ander isolatiemateriaal.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply:

Gratis verzending vanaf €50,- Sluiten