januari 3, 2015

 

Lekkere hapjes 1-2 lekkere hapjes 3-4

Download de grappige illustratie’s hierboven van Stevie Passon in A4 pdf, handig voor op je koelkast. Klik op het plaatje dat je wilt downloaden. 

Beknopte handleiding wormcomposteren

  • Compostwormen of mestwormen eten GFT afval en zetten dit om in vruchtbare vermicompost.
  • Geef je wormen geen afval uit de categorie ‘rood’ (zie rode blok onderaan).
  • Zorg voor afwisseling tussen ‘bruin’ en ‘groen’ afval.
  • Ontvang je wormen bij aankomst op een bedje van ‘bruin’, met daarop een laagje ‘groen’.
  • Maak het afval klein voordat je het in de compostbuis gooit.
  • Geef je wormen niet teveel eten. Als je bak begint te stinken geef je je wormen meer eten dan ze kunnen verwerken en gaan ze dood. Begin met een handjevol per dag en voer geleidelijk op.
  • Sluit steeds elke laag ‘groen’ af met een laagje vochtig karton of ander ‘bruin’. Denk aan de vochtigheid van een uitgeknepen spons.
  • Normale regenwormen zijn niet geschikt voor een traditionele wormenbak, maar voelen zich wel thuis in de Balkonton. Ze hebben immers voldoende aarde om in rond te wroeten. Ze helpen de vermicompost door de Balkonton te verspreiden.
  • Na enkele weken (soms wel 3 maanden) kan er wormenpercolaat onder uit je afvoerbuisje druppelen. Verdun dit 1:10 en bemest er je planten mee.

Bruin, hoog in koolstof
Karton, koffiedik en -filters, papier van de fijn versnipperd snoeihout, zaagsel, dode bladeren, stro, hooi, maiskolven.

Groen, hoog in stikstof:
Ongekookt tuin en keuken afval, aardappelschillen, fruit-en groenteresten, Bananenschillen (alleen van biologische bananen)  mest van kleine planteneters zoals een cavia of konijn, resten uit groente- en siertuin, snoeiafval (groen), stalmest.

Rood, geef de wormen nooit één van de onderstaande dingen.
Gekookte groente- en fruitresten, pasta, brood, vlees, botten etc  (trekt ongedierte aan). Citrusschillen (te zuur!!).  Snijbloemen en niet-biologische bananenschillen (bevatten veel gif). Ui, knoflook, chilipepers (lusten de wormen niet).  En alle groenafval dat duidelijk besmet is met schimmels of ziekten,

Lees meer over composteren in de kennisbank

Related Posts

Karton in de wormenbak

Wormenbak compostproces versnellen

Hoeveel compostringen moet ik bestellen voor mijn wormenbak?

Help, de bovenste compostring van mijn wormenbak is te snel vol

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Mogelijk langere levertijden door drukte bij Post NL

Sinterklaas, kerst, black friday: Samen met de corona-drukte zorgen ze voor langere levertijden bij Post NL. Vooral rond de weekenden.

Wil je zeker zijn dat je je wormenbak op tijd voor Sinterklaas in huis hebt? Bestel dan uiterlijk 26 november. Compostwormen kun je makkelijk 2 weken in de verpakking bewaren.