Wat eten compostwormen?

Zorg voor een goede mix

Geef je wormen geen afval uit de categorie rood. Zorg dat je een goede balans voert uit de categorie groen (hoog in stikstof) en bruin (hoog in koolstof).

Rood, geef de wormen nooit één van de onderstaande dingen.

Botten, vlees,  vis, vetten, olie, saus, zuivelproducten, katten- of hondenuitwerpselen, kattenbak vulling, schelpen, schillen van citrus vruchten, bananen en uien, grof ongesnipperd snoeihout, schors en timmerhout, pasta, brood en gebak,  as uit de open haard of barbecue, kunststof, ijzer, metaal en blik, onkruid, aspergeloof, alle groenafval die duidelijk besmet zijn met schimmels of ziekten, gekookte etensresten.

Groen, hoog in stikstof:

Vers tuin en keuken afval, aardappelschillen, fruit-en groenteresten, mest van kleine planteneters zoals een cavia of konijn, snijbloemen en kamerplanten zonder aarde, resten uit groente- en siertuin, snoeiafval (groen), stalmest.

Bruin, hoog in koolstof

Eierschalen, doppen van noten, koffiedik en -filters, papier van de keukenrol, papieren zakdoeken, kranten en versnipperd karton, fijn versnipperd snoeihout, zaagsel, dode bladeren, stro, hooi.

Voor een beknopt overzicht download de handige A4 flyer

Click Here to Leave a Comment Below

hubert

Schrsors dat aan vergaan is is dat goed voor wormen

Reply
  Ireen Laarakker

  Hallo Hubert,

  Boomschors is prima om in je wormenbak te stoppen. Het is een ‘bruine’ koolstofrijke component. Het kan een tijdje duren voor het vergaan is, maar de wormen versnellen dat proces.

  Reply
Een peulenschil! Composteren in eigen keuken | Groen en gelukkig

[…] Wanneer de bak vol is, kun je een derde bak erop zetten, ook weer met gaatjes in de bodem. De wormen zullen vanzelf verhuizen naar de plek waar nieuw voedsel te vinden is. Wormen vinden niet al het voedsel lekker. Kijk op de site van Balkonton voor een uitgebreide lijst. […]

Reply
Alexander

Behoren thee en theezakjes (natuurlijk van papier) ook tot de bruine groep en kan ik die dan dus ook in de balkonton doen?

Reply
  Ireen Laarakker

  Beste Alexander,

  Je kunt je thee gerust in je Balkonton of wormenbak gooien. Zelfs als de wormen het niet zouden lusten zal het geen kwaad kunnen. Het is dan wel gekookt, maar zal niet snel ongedierte aantrekken. Ook schijnt thee goed te helpen bij het verjagen van mieren en slakken.

  Reply
Leave a Reply: