maart 10, 2015

Een goede vochtigheid in de Balkonton is belangrijk: niet te droog, maar zeker ook niet te nat. Compostwormen ademen door hun huid. Ze kunnen zelfs verdrinken als het te nat wordt. De inhoud van je wormenbuis moet ongeveer zo vochtig zijn als een uitgeknepen spons.

Balkonton te droog?

Een te droge wormenbuis komt eigenlijk zelden voor, omdat het groente en fruitafval al veel vocht bevat. Maar voor de zekerheid kun je je wormenbuis aan de bovenkant afsluiten met een vochtige prop krantenpapier. Dat houdt het binnen lekker donker en vochtig,en houdt meteen ongedierte zoals fruitvliegjes op een afstand.

Is je Balkonton echt uitgedroogd, dan loopt het water dat j etoevoegt vaak meteen wee ronder uit het afvoerbuisje. In dat geval kun je het afvalbuisje tijdelijk sluiten en de Balkonton flink wat water geven.

Onder op de bodem heb je als het goed is een laagje hydrokorrels gelegd. Deze absorberen overtollig water en geven dat weer af als de Balkonton begint uit te drogen.

Balkonton te nat?

  • Zorg dat je iedere keer als je groenafval toevoegt ook wat karton, stro of zaagsel toevoegt. Dat kan het teveel aan vocht absorberen.
  • Heb je je Balkonton buiten in de volle regen staan en regent het onophoudelijk? Dek de wormenbuis tijdelijk af met een bakje, deksel of paraplu.
  • Haal de dop uit de onderkant en kijk of het kraantje niet verstopt is. Zit er misschien een klont papier onderin de buis die de afwatering verstopt?
  • TIP: leg onderin de buis, bovenop de dop, een staalschuursponsje. Dit werkt als filter zodat je kraantje niet verstopt en het overtollige water uit je Balkonton weg kan.

Bovenkant droog maar onderin te nat?

Dan is mulchen de oplossing. Eventueel in combinatie met een druppelsysteem zoals ene omgekeerde PET fles met doseerdop bovenin je Balkonton. Deze doseerdoppen zijn te koop in elk tuincentrum.

Lees meer tips over wormcomposteren en verticaal tuinieren in onze kennisbank

Related Posts

Hoe bescherm jij je wormen tegen de kou?

Karton in de wormenbak

Levertermijn minstens 1 week

Wormenbak compostproces versnellen

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Blijf op de hoogte

Ontvang maximaal 1 keer per maand een mail met balkontuintips, aanbiedingen en wormenweetjes

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Verkoopvoorwaarden

Volledige verkoop- en retourvoorwaarden

Verzending vanuit eigen voorraad in Nederland. Levertijd 1 a 3 werkdagen.

Ophalen in Amsterdam niet mogelijk: Verzending gebeurt vanuit Drenthe.Contact

Balkonton
Moestuinlaan 16
1036 KD Amsterdam
KvK 55731619
BTW NL001895918B81
NL08 INGB 0006 676580
BIC INGBNL2A
info@balkonton.nl
+31 (0)6 38553833

Bereikbaar van 9.00 tot 17.30 op werkdagen