Ronde wormenbak toegevoegd aan assortiment

wormenbak binnenshuis

Op beurzen en evenementen spreek ik vaak mensen die enthousiast zijn over de Balkonton. De combinatie van reukloos composteren en verticaal tuinieren is natuurlijk ook fantastisch. Maar als je echt al het GFT afval van een gemiddeld gezin wilt composteren heb je niet voldoende aan de Balkonton.

De standaard wormenbakken die je her en der te koop ziet staan vind ik persoonlijk niet passen bij ons streven: Duurzame stadstuinierproducten die er ook nog eens mooi uitzien. Om maar te zwijgen over zelfgemaakte wormenbakken van mayonaise-emmers. Prima oplossingen voor wie wil wormcomposteren. Maar geen gezicht op je balkon!

Met deze ronde wormenbak bieden we een mooie tussenoplossing: de wormenbak ziet er mooi uit. Hij is verkrijgbaar in groen, zwart, rood en cremekleur. Je kunt er zelfs een speciale extra ring bij kopen om bovenop plantjes te kweken. Net als bij de Balkonton kunnen de compostwormen hier door de aarde van je plantjes kruipen en de grond goed belucht en bemest houden.

Deze wormenbak met 3 lagen biedt voldoende ruimte om al het GFT afval van een gemiddeld gezin te verwerken. Als het niet genoeg is kun je nog losse ringen bijbestellen.

De wormenbak staat op wieltjes. Hij is ontworpen om binnen te gebruiken. Maar mijn advies is om het eerst buiten te proberen. Heb je tegen de winter voldoende vertrouwen in het proces, dan kun je dan de wormenbak eventueel binnen zetten. Zodat de wormen ook in de winter volop aan de slag gaan met je afval.

Je hebt al een wormenbak voor €85,-. Kijk hier voor actuele prijzen en voorraden.

ronde wormenbak

wormenbak in vier kleuren. NB: de hier afgebeelde bakken hebben een extra vierde compostring

Werking stapel-wormenbak
De wormenbak is standaard opgebouwd uit 4 lagen: De onderste (zwarte) ring vangt het wormenpercolaat op dat via een kraantje af te tappen is. Daarna volgen drie (gekleurde) bakken, elk met gaatjes in de bodem.
Je begint met het vullen van de onderste van de drie bakken. Eerst maak je een wormenbedje van stro, kokosvezel, karton en/of aarde. Daarop plaats je je wormen. Vervolgens begin je  net als bij de Balkonton je wormen laagje voor laagje GFT afval te voeren, afgewisseld met koolstofrijk afval als karton en koffieprut.
Zodra de onderste bak vol begint te raken leg je wat kartonsnippers en afval op de bodem van de tweede bak. De wormen ruiken waar het voedsel te halen is. Ze zullen op een gegeven moment vanzelf van de onderste naar de tweede bak verhuizen, via de gaatjes in de bodem.
Is de tweede bak ook (bijna) vol? Ga dan verder in de derde bak. Tegen die tijd zijn alle wormen wel uit de onderste bak verdwenen. De onderste bak kun je dus ‘oogsten’ en weer bovenop de derde bak zetten.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply:

Gratis verzending vanaf €50,- Sluiten