PMD en plastic afval scheiden

afval scheiden design Bij Balkonton koop je ook de mooie design afval-scheider BinBang. Voor het scheiden van je glas, papier, GFT, restafval, statiegeldetc. Mocht je nog geen plastic scheiden of hier vragen over hebben, lees dan het blog hieronder over het scheiden van PMD (Plastic Metaal Drankkartons).

Moeten we wel plastic scheiden? YES SIR!

De NOS kopte in september 2017 groots dat plastic afval scheiden zinloos is, omdat er nauwelijks milieuwinst wordt behaald. Een van de belangrijkste argumenten is dat de manier waarop plastic nu ingezameld wordt, de plastics moeilijk herbruikbaar zijn. Dit komt doordat er soms gft bij het plastic afval zit en er sommige plastics zijn die niet in het PMD mogen, maar mensen dit er toch bij doen.

Sommige gemeenten overwegen nu over te stappen op grote nascheidings-installaties. Vooral daar waar weinig ruimte is voor gescheiden inzameling, of in wijken waar slecht gescheiden wordt. Maar hoe efficiënt die installaties ook zijn: Als je gescheiden in kùnt inleveren (en dat goed doet) is dat altijd te verkiezen boven alles bij elkaar mikken. Als er daarna nog een nascheiding door je restafval gaat levert dat het beste resultaat.

In plaats van dat we dus maar ineens weer abrupt gaan stoppen met PMD scheiden, nu we feitelijk net een paar jaar bezig zijn, stellen wij dus voor om het een tandje op te schroeven. Laten we juist meer PMD scheiden én het tegelijkertijd ook beter doen! En dat is nu precies wat we willen bereiken met dit blog.


Wat is PMD?

PMD staat dus voor verpakkingsmateriaal van plastic, metaal / blik en drankkartons. De naam doet vermoeden dat alle plastics erbij mogen, maar helaas is het niet zo makkelijk. Het gaat hierbij namelijk alleen om verpakkingsmateriaal, al het overige plastic hoort niet in de PMD-bak.

WEL BIJ PMD

Niet BIJ PMD
Frisdrankblikje
PMD, met de M van Metaal, dus blik is een YESBakjes of flessen saus
Ja, hoorBoterhamzakjes
Yeah!

Maaltijdsalade verpakkingen
Zeker weten

Waxinelichtje:
ja, want is blik, wel graag zonder kaarsvet

Melkpakken
Yes, want drankkartons

Aluminium
Het is moeilijker om dit uit restafval te halen dan ander metaal. Daarom is het extra goed om aluminium te scheiden.

Yoghurtbeker:
De beker wel, maar graag het aluminium deksel vast lostrekken. Soms zit er ook karton omheen, dit dan weer bij karton ????

Bakje fruit
Ja want plastic

Frisdrankflessen
Soms! Kijk even of er geen statiegeld op zit… geen statiegeld? Dan bij PMD.

Bioplastics
Zie de uitleg verderop in dit blog

Composteerbaar Plastic
Composteerbaar plastic met het kiemplantlogo of het OK-compost keur kan soms bij gft.   Maar zeker NOOIT bij je PMD. Zelf composteren van deze plastics is erg ingewikkeld.  Zie uitleg verderop indit blog
Spuitbussen (slagroom en deodorant)
Meestal niet. Check per gemeente.
Verfblikken
Chemische middelen (verf) met resten ook niet, die horen bij klein chemisch afval. Schone verfblikken mogen bij het restafval. terpentine
Metalen deksels van glazen potjes
Deze mogen met de glazen pot mee in de glasbak, zo wordt je tas niet vies. Maar je mag de metalen deksel natuurlijk ook bij het PMD gooien.
PET flessen
Nee, lekker terugbrengen, hier krijg je statiegeld voor!
Chipszakjes
Laagje aluminium, door de versmelting
Plastic vork/bestek/borden (wegwerp) servies
Nee. alleen verpakkingsplastic. dus geen product. 
cd hoesje
Bij het restafval
piepschuim verpakking
Wordt ook gemaakt van aardolie (Styreen), maar kan niet gerecycled worden bij het PMD.
Netjes van sinasappels etc.
Nee want lastig te scheiden.
Koffie verpakking
Nope, want dit heeft een aluminum laagje
Plastic speelgoed
Helaas, product en geen verpakking. Breng het naar een kringloopwinkel of als het stuk is naar de milieustraat.
Medicijn / kauwgomstrips
Restafval! Want bevatten een aluminiumlaagje

 

Heb je een vraag over een product dat we nog niet vermeld hebben? Laat het ons weten, of check de Afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal.

Let op: hoe zit het in jouw gemeente?

Om het makkelijk te maken heeft elke gemeente andere richtlijnen. Check dus bij je eigen gemeente of je plastic, PD of PMD kan scheiden en wat daar dus onder valt. Het bovenstaande schema is voor PMD gemaakt. Kan je alleen Plastic of PD inleveren… dan kan je dit schema wel gebruiken om de wel en niet recyclebare plastics uit elkaar te houden, maar kun je het beste alles over blik, drankkarton en aluminium even negeren en… helaas pindakaas… in de restzak gooien.


Waarom kan niet al het plastic in de PMD bak?

Er zijn veel verschillende soorten plastic. Verpakkingsmaterialen zijn vaak van een ander soort plastic gemaakt dan producten zoals bijv. speelgoed. Daarom moeten ze ook op een andere manier gerecycled worden.

Bioplastics: helaas (nog?) bij het restafval

De meeste plastics zijn gemaakt van aardolie. Er bestaat ook bioplastic of biobased plastic, wat gemaakt is van planten. Dit wordt gezien als een hernieuwbare grondstof, omdat je altijd weer nieuwe planten zult kunnen oogsten en zaaien om nieuwe bioplastic van te maken. Bio (based) plastic is plastic dat gemaakt is van plantaardig materiaal. Hoe recyclebaar is bioplastic?

Technisch gezien is het mogelijk om bioplastic apart te recyclen, maar aangezien bioplastic weinig gebruikt wordt, loont het op dit moment niet om bioplastic te recyclen. Bioplastic bij het gewone plastic gooien is daarom niet de bedoeling! Bioplastic maakt nu het gewone plastic zwakker wanneer het samen verwerkt wordt. Daarom kan je bioplastic beter bij restafval gooien.

De term bioplastic is enigszins verwarrend, omdat een bioplastic verpakking niet noodzakelijk composteerbaar is. Omgekeerd bestaan er plastic verpakkingen op basis van aardolie die wél composteerbaar zijn. Of een verpakking composteerbaar is kan je zien aan het kiemplantlogo of de OK-compost keur die op de verpakking staan.

Compost maken van plastic – kan dat?

 

OK compost Kiemplantlogo

De enige volledig composteerbare plastics zijn te herkennen aan de logo’s  ‘Kiemplant’ en ‘Ok compost’. Dit materiaal vergaat volledig tot water en kooldioxide en vervuilt dus niet, maar voegt ook niks toe aan de compost.

Toch adviseert het Compostgilde composteerbaar plastic alleen bij het GFT afval te doen als ze ‘drager’ zijn GFT afval: het cellofaantje om de rotte komkommer, of een zakje om je gft afval.

In je eigen compost (thuis of in de tuin) kun je beter helemaal geen afbreekbare plastics gooien. De meeste van deze zogenaamde composteerbare plastics composteren namelijk alleen onder gecontroleerde procesomstandigheden. Zou je het gewoon in de grond stoppen dan kan het er na jaren nog liggen.

Wat kan je doen met plastic dat geen verpakkingsmateriaal is?

Plastic dat geen verpakkingsmateriaal is, mag niet bij PMD. Maar wat moet je er dan mee? Geef plastic items zoals speelgoed, Tupperware bakjes en tuinstoelen een tweede leven. Breng ze naar de kringloop of check of er een “Gratis af te halen” Facebookpagina is voor jouw buurt. Verder kun je plastic dat geen verpakkingsmateriaal is naar de milieustraat in jouw gemeente brengen, in veel gevallen is dit gratis.

Daarnaast zijn er super coole initiatieven die iets met jouw plastic afval kunnen. Zo maakt Wasteboards skateboards van plastic flessendopjes! En heeft Adidas de Parley Shoe ontwikkeld, gemaakt van plastic afval dat uit de oceanen gevist is!

 


Waarom zit er zoveel plastic om alles wat je koopt?

Om werkelijk alles lijkt plastic te zitten! Is dat echt nodig? In sommige gevallen (zoals kwetsbare groenten en fruit – aardbeien en komkommers) is het goed dat ze verpakt worden in plastic, omdat dit bederf en beschadiging voorkomt. Groenten weggooien die niet meer goed zijn (en waar al een heel kweek- en transportproces aan vooraf is gegaan) is schadelijker voor het milieu dan het laagje plastic dat om deze producten zit. Vooral groenten en fruit die lange afstanden afleggen lopen meer risico om beschadigd te worden, daarom worden deze producten vaak ook van een extra jasje voorzien.

Beam me up! Groenten, fruit & lasers

Natuurlijk zijn niet alle producten zo kwetsbaar en worden er genoeg groenten en fruit lokaal geproduceerd. In een hoop gevallen is het dus niet noodzakelijk om een product in plastic te verpakken. Om de producten zonder plastic toch te kunnen labelen kan de Natural Branding techniek worden toegepast, een innovatieve techniek waarmee Eosta uit Waddinxveen voor verschillende supermarkten aan de slag is gegaan om plastic verpakkingen om groente en fruit te vervangen. Een koolstofdioxidelaser verhit de buitenste laag van schil waardoor pigment verdampt en er een verschil ontstaat. De smaak, geur of houdbaarheid wordt niet aangetast en je kunt het gebrandmerkte stuk schil gewoon opeten.

 


Hoe kan je het beste (starten met) PMD scheiden

  1. Check of je plastic, PD of PMD van de gemeente mag inleveren. Hier kom je het snelst achter door te googlen of even op de site van de gemeente zelf te kijken. Als je toch bezig bent, kijk gelijk even of ze gratis zakken aanbieden of misschien wel een kliko, én of het opgehaald wordt of waar je het in de buurt weg kan brengen.
  2. Bedenk waar in huis je PMD wilt bewaren. In de keuken is vaak het makkelijkst/handigst (minst lopen), alleen dan wil je natuurlijk wel dat het er stijlvol uitziet. De BinBang is hier een goede oplossing voor (en dat zeg ik als klant van BinBang, met drie bins in huis). Maar met een kratje of een grote lade kom je ook heel ver!
  3. We krijgen wel eens de vraag hoe je PMD moet aanbieden. Je mag PMD los in de container gooien, je kan dus direct je BinBang of andere bak omkiepen in de container. Wil je het liever in een plastic zak aanbieden, zorg er dan voor dat het doorzichtige afvalzakken zijn! Afvalverwerkers moeten kunnen checken wat er in een afvalzak zit, om vervuilde afvalstromen te voorkomen. Als een zak niet doorzichtig is, wordt er vaak vanuit gegaan dat de zak restafval bevat en dan wordt hij verbrand met de rest van het restafval, meldt NOS. Op de pagina van Plastic Hero kun je checken of (en waar) jouw gemeente gratis PMD zakken verstrekt.

 


5 tips om plastic, blik en drankkartons super easy te scheiden

  1. Maak het plastic klein! Verpakkingen bevatten veel lucht, loze ruimte die je in je afvalbak of -zak stopt waardoor het sneller vol zit en je vaker naar de container moet lopen. Maak de verpakkingen zo klein mogelijk voor je het weggooit. Maar overdrijf dit niet, want als je een blikje bijvoorbeeld volstopt met plastic, dan is dit voor de afvalverwerker bijna niet te scheiden. Zij scheiden dit (mechanisch) na en daarom is het goed als het nog makkelijk los van elkaar kan.
  2. Vouw drankkartons zo klein en plat mogelijk, zo hoef je minder vaak naar de PMD-container te lopen. Bekijk dit filmpje van 46 seconden, doe het één keer na en je vergeet het nooit meer.
  3. Wedstrijdje blik pletten Het kan met een hamer of in de tuin of op het balkon met flink stevige schoenen. Op festivals vaak gebruikelijke kost, maar thuis scheelt het ook veel ruimte. Een stijlvolle, minder intensieve, oplossing is de Can Crusher.
  4. Maak je plastic NIET schoon! Of tenminste… niet superschoon. Schrap- en schudschoon. Het is oké als er voedselresten in de zakjes of blikjes zitten, PMD afval wordt schoongemaakt tijdens het verwerkingsproces. Het kost onnodig water, energie én tijd om dit zelf te doen. Als je echter niet veel thuis bent of niet vaak je PMD wegbrengt, houd er dan wel rekening mee dat, hoe meer etensresten… hoe meer geurtjes dit veroorzaakt.
  5. Schakel jouw gemeente in! Veel gemeenten willen graag dat je plastic of PMD gaat scheiden en bieden daarom gratis doorzichtige zakken aan. Op de pagina van Plastic Hero kun je checken of (en waar) jouw gemeente gratis PMD zakken verstrekt.

 

4 tips om PMD afval te voorkomen

Plastic afval scheiden is belangrijk, maar de meeste milieuwinst behaal je door afval te voorkomen. Hoe kun je met kleine stapjes een groot verschil maken?

  1. “Tasje erbij? Nee bedankt!”. Het is eigenlijk supersimpel, maar het vergt wel een beetje voorbereiding. Het makkelijkste wat je kan doen is: tasjes afslaan bij de kassa. En tasjes bij de groenteman. Wat heb je hiervoor nodig? Dat je zelf voorbereidingen treft. Neem gewoon altijd 1 of 2 zakjes mee in je tas. Een opvouwbaar tasje van gerecycled plastic bijvoorbeeld, of een eenvoudig tasje van Blokker.
  2. Koop lokaal. Ga naar de markt of let in supermarkt op waar je vandaan komt: groenten van dichtbij hoeven minder lang getransporteerd te worden, waardoor ze minder kwetsbaar zijn én minder verpakkingsmateriaal nodig hebben!
  3. Daag jezelf uit, hou een challenge met je vrienden, familie of huisgenoten. Organiseer een verpakkingsloos dinertje of ga een week verpakkingsloos koken! Check of er een verpakkingsloze supermarkt bij jou in de buurt is, of ga (wederom) naar een lokale markt.
  4. Voorbereiding! Voor een tandje verdergaande PMD voorkoming is het een kwestie van je dagelijkse routine bekijken en zien hoeveel afval je daarbij maakt. Wil je meer afval voorkomen? Haal geen maaltijdsalades, maar maak thuis lekker een salade. Een prima tip natuurlijk, maar misschien koop je wel nooit maaltijdsalades… Kijk daarom naar je eigen routine en bedenk verpakkingsloze of verpakkingsarme alternatieven voor wat je koopt. Een aantal items die je op weg helpen:
   • a. Duurzame bakjes in die lange tijd mee gaan (zoals RVS of glazen bakjes), zodat je je brood of salades niet met plastic vershoudfolie hoeft te verpakken.
   • b. Koop een Klean Kanteen of Dopper fles zodat je geen plastic waterflesjes hoeft te kopen wanneer je on the go bent.
   • c. Stoffen zaken om groente, fruit, noten in te doen (zoals die van Re-Sack of Bag-again) of bijenwasdoeken van Bee’s wrap om kaas of brood in te verpakken. De ultieme recycle optie: maak de bijenwasdoeken zelf! Met deze instructie van EcoMama.

Met dank aan BinBang en Compostgilde

Click Here to Leave a Comment Below

Anoniem

Grotendeels een goed artikel, alleen heb ik een paar aanvullingen:

-Aluminiumfolie op rol mag je niet bij PMD afval scheiden! Alleen als verpakking op bijvoorbeeld een boterkuipje.

-Netjes van fruit en uien mag je wel gewoon inleveren als pmd! Als er een aliminiumclip op zit voor het label, kun je deze er eenvoudig af knippen.

Starten met…
• In plaats van gratis zakken aan te vragen bij de gemeente, kun je ook gewoon oude plastic tassen gebruiken die je nog over hebt als het afval niet thuis wordt opgehaald, maar je het naar een (ondergrondse) container moet brengen. Dit scheelt weer ruimte in je kast, aangezien mensen vaak thuis nog genoeg plastic tassen hebben die niet gebruikt worden.
• “Als een zak niet doorzichtig is, wordt er vaak vanuit gegaan dat de zak restafval bevat en dan wordt hij verbrand met de rest van het restafval, meldt NOS”. Van een afvalverwerkingsbedrijf heb ik begrepen dat de zakken in dat geval worden gecontroleerd en meegenomen als het daadwerkelijk PMD bevat.

Reply
  Ireen Laarakker

  Dank je voor de aanvullingen. Dat aluminiumfolie op rol kan ik begrijpen (waarom zou je dat uberhaupt weggooien?). Die fruitnetjes heb ik gelezen ik dacht bij milieudefensie. Weet je zeker dat dat mag? Ik zeg altijd: bij twijfel niet doen.

  Reply
Leave a Reply:

Gratis verzending vanaf €50,- Sluiten