Planten water geven tijdens vakantie of hete periodes.

Het moeilijkste aan tuinieren in potten is: Op tijd de juiste hoeveelheid water geven. Potplanten hebben nu eenmaal veel water nodig. Vooral op hete zomerdagen. Maar je kunt ze ook niet achterlaten in een grote badkuip want dan rotten de wortels weg.

Zelfs als je niet op vakantie bent kan het nog een hele uitdaging zijn je plantenbakken goed vochtig te houden. Het is mij persoonlijk bijna jaarlijks gelukt m’n potplanten te verzuipen of juist uit te laten drogen.

Dit jaar ga ik het anders aanpakken: Op mijn dakterras heb ik helaas geen wateraansluiting dus zo’n programmeerbaar irrigatiesysteem is daar niet bruikbaar. In plaats daarvan kies ik voor plantenbakken met een ingebouwd waterreservoir.

Hoe ga jij je planten deze zomer van water voorzien? Ik zet hier voorhet gemak vier beproefde methodes van planten water geven op een rij.

Ouderwetse manieren om je planten in de zomer water te geven

Planten water geven met een touwtje

Vooral voor kamerplanten is het een oude en vertrouwde oplossing: Zet al je planten rondom een emmer water. Vul de emmer met water. Hang wollen of katoenen draadjes van de emmer naar de plant. Je kunt er ook speciale nylon lonten voor kopen die nooit wegrotten. De lonten zuigen het water op en geven dit druppelsgewijs af aan de plant. Dit systeem kun je natuurlijk ook buiten gebruiken. Zorg dan dat de lonten door een slangetje lopen of tape ze af. Anders is het vocht verdampt voordat het de plant bereikt.

Lees hier hoe je het precies opzet

De Olla

Ook een oude bekende is de Olla: een proeuze aardewerken kruik die je ingraaft vlak bij de wortels van je plant. Je vult de Olla met water dat langzaam via de kruikwand naar de wortels sijpelt. Een mooir beproefde methode. Vooral geschikt als je in de volle grond tuiniert.

Een olla kun je ook zelf maken

Programmeerbaar irrigatiesysteem

Zoals eerder in dit artikel genoemd: bij ieder tuincentrum koop je een aansluiting voor op je tuinslang waarbij je redelijk eenvoudig op tijd of met hup van een sensor de hoeveelheid water kunt regelen.

Plantenbakken met waterreservoir

waterreservoir in plantenpot

Tegenwoordig zie je vaak plantenpotten met een ingebouwd waterreservoir en lontsysteem. Dit is eigenlijk een moderne handige combinatie van de Olla en het wollen touwtje.

Links zie je hoe het water via de lonten naar de portgrond wordt gezogen.

Daarnaast zorgt het ntwerp van deze pot voor goede luchtcirculatie.

Hangpotten, moestuinbakken en balkonbakken met waterreservoir te koop bij Balkonton