Wel of geen dop op je wormenbuis?

Een dop is niet nodig, je wormen blijven echt wel waar ze zitten

Wormenbak zonder dekselBij de eerste versies van de Balkonton leverden we nog een kunststof kap om de wormenbuis af te sluiten. Deze dop eigenlijk niet nodig. Zelfs onwenselijk omdat het een broeierige sfeer in de buis creëert waar fruitvliegjes goed in gedijen. Vanaf maart 2015 leveren we de Balkonton dus zonder dop.

Als je compostwormen echt weg willen omdat je je Balkonton aan het verzuipen bent door teveel water of afval erin te gooien, dan kunnen ze natuurlijk altijd gewoon via de aarde in je Balkonton naar buiten. Maar waarom zouden ze? Wormen zijn schuwe beestjes die het licht mijden. In de natuur zie je ze ook niet uit de grond weg kruipen. Met een vochtige prop krantenpapier in je wormenbuis die je tot vlak boven de laatste lag afval duwt creëer je een ideaal plekje voor je wormen waar je ze met moeite vandaan zult kunnen lokken.

Als je je compostwormen net in je Balkonton hebt geplaatst kunnen ze nog wel wat nieuwsgierig zijn en op onderzoek gaan (vooral ’s nachts). Op zich is dat geen probleem, behalve als je de Balkonton binnen zou willen zetten. Laat dan de eerste paar nachten een lamp branden.

afsluiting wormenbakWil je je wormenbuis toch afdekken? Bijvoorbeeld omdat het heel hard regent, of juist heel erg  droog is in je buis? Volg dan de tip van Saskia: zet een leuk plantje in de buis! (diameter 12 cm). Ziet er meteen ook leuk uit! Maar let op dat het niet gaat broeien zodat de fruitvliegjes zich ophopen.
Meer tips en informatie over wormcomposteren, vermicompost en stadstuinieren? Ga naar de kennisbank

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.