november 5, 2020

Een wormenbak die in de regen staat kan aardig nat worden. Hoe erg is dat? En moet je er wat aan doen?

Wormen houden van een vochtige omgeving

Af en toe een buitje kan geen kwaad. Wormen gaan beter om met een te natte wormenbak dan met een te droge wormenbak. Maar het moet niet te erg worden. Als het zo nat wordt dat de inhoud van je bak geen zuurstof meer krijgt gaat het verzuren en stinken. Dat wil je voorkomen.

Het verschilt per wormenbak of je maatregelen moet nemen bij hevige of langdurige regen

Langdurige hevige regens geen probleem voor deze wormenbakken:

houten wormenbak
Verticale tuin met ingebouwde wormenbak
wormenhotel

Gevelbak

Het deksel beschermt de wormenbakken tegen de regen. Doordat de compost-compartimenten naast in plaats van boven elkaar staan is de compost altijd al veel droger dan in de stapel-wormenbakken.

Balkonton Classic

De Balkonton Classic is relatief smal en hoog. Daarnaast absorbeert de aarde veel water en moet je natuurlijk het kraantje open zetten. In de Balkonton Classic heb ik nog nooit problemen gehad door teveel regen. 

Wormery

Bij de wormery zitten de luchtgaten aan de zijkant, dus er is minder kans op inregenen. De gaten zijn wel redelijk groot. Vandaar dat de Wormery niet echt geschikt is voor binnen. De wormen kruipen hier wel heel erg makkelijk uit als ze het even wat minder naar hun zin hebben. 


Bij veel regen deze wormenbakken afdekken 

Ronde wormenbak

Als je het plantendeksel gebruikt, loopt de regen heel makkelijk in je wormenbak. Zorg dat je kraantje altijd open staat en voeg voldoende karton toe.
Met het regenwater spoelt ook een deel van je compost mee. Deze wormenthee hoef je niet meer te verdunnen.

Als het lang en hevig regent kun je het plantendeksel tijdelijk vervangen door het gewone deksel. Daar komt ook altijd nog een beetje water doorheen. Maar wel veel minder. 


Ongeschikt om bij  regen buiten te laten staan

Urbalive

Het deksel is zo vormgegeven dat regenwater erin ophoopt en zich verzamelt rondom het houten handvat en van daaruit de bak in druppelt.

Daarnaast zijn de poten en het handvat van een houtsoort die niet echt geschikt is voor buiten gebruik. Een dikke laag lak kan helpen maar zal zeker voor het handvat niet permanent beschermen. De Urbalive is echt vooral geschikt voor binnen.


Related Posts

Plantenring nabestellen zonder verzendkosten

Stageplek bij Balkonton

Mogelijk langere levertijden door drukte bij Post NL

Nu ook hennepmatjes voor de Urbalive en de Wormery

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijkse mail met stadscompost & stadstuiniertips, nieuws, en aanbiedingen
__CONFIG_colors_palette__{"active_palette":0,"config":{"colors":{"5e279":{"name":"Fun Blue","parent":-1}},"gradients":[]},"palettes":[{"name":"Default","value":{"colors":{"5e279":{"val":"var(--tcb-skin-color-0)"}},"gradients":[]},"original":{"colors":{"5e279":{"val":"rgb(31, 85, 173)","hsl":{"h":217,"s":0.69,"l":0.4,"a":1}}},"gradients":[]}}]}__CONFIG_colors_palette__
__CONFIG_colors_palette__{"active_palette":0,"config":{"colors":{"3e1f8":{"name":"Main Accent","parent":-1}},"gradients":[]},"palettes":[{"name":"Default Palette","value":{"colors":{"3e1f8":{"val":"var(--tcb-skin-color-5)"}},"gradients":[]},"original":{"colors":{"3e1f8":{"val":"rgb(19, 114, 211)","hsl":{"h":210,"s":0.83,"l":0.45}}},"gradients":[]}}]}__CONFIG_colors_palette__
Ja mail me, maar niet te vaak

Verkoopvoorwaarden

Volledige verkoop- en retourvoorwaarden

Contact

Balkonton
Moestuinlaan 16
1036 KD Amsterdam
KvK 55731619
BTW NL001895918B81
NL08 INGB 0006 676580
BIC INGBNL2A
i
nfo@balkonton.nl
+31 (0)6 38553833

Bereikbaar van 9.00 tot 17.30 op werkdagen


Sociaal