oktober 8, 2015

In een traditionele ‘stapelsysteem’ wormenbak stapel je verschillende bakken op elkaar. De onderste bak (bak 0) is je opvangbak voor het vrijkomende vocht. Daar boven op komt bak 1. In deze bak begin je je wormen te voeren. Zodra bak 1 vol begint te raken ga je voer toevoegen aan bak 2. De wormen ruiken dat ze in bak 2 moeten zijn en kruipen via de gaatjes in de bodem naar boven. Zodra bak 2 ook vol begint te raken ga je door in bak 3. Ondertussen is al het afval in bak 1 wel gecomposteerd. Je kunt bak 1 dan legen en weer bovenop bak 3 zetten. En zo ga je dus eindeloos door. In de handleiding van de ronde wormenbak wordt aangeraden om van boven naar beneden de ringen te vullen. Dit is gewoon wat makkelijker.

Bij de Gevelbak bevinden de twee compostcompartimenten zich naast elkaar in plaats van boven elkaar. Het grote voordeel is dat de ene bak kan drogen terwijl in de andere bakl de compostering doorgaat waarbij veel vocht vrij komt.

In een ‘trechter’ systeem zoals de Balkonton Classic blijf je steeds van bovenaf afval toevoeren. Na verloop van tijd open je de onderkant van de ‘trechter’, en duw je de compost naar beneden.

Het is niet zo dat het ene systeem beter is dan het andere, het is maar net wat je handig vindt.

Related Posts

Nu ook hennepmatjes voor de Urbalive en de Wormery

Kan een wormenbak in de regen staan?

Nieuw: wormenbak startpakket

Hoe gebruik je wormenpoep?

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Sinterklaas, kerst, black friday: Samen zorgen ze samen met de corona-drukte voor langere levertijden bij Post NL. Vooral rond de weekenden.

Wil je zeker zijn dat je je wormenbak op tijd voor Sinterklaas in huis hebt? Bestel dan uiterlijk 23 november. Compostwormen kun je makkelijk 2 weken in de verpakking bewaren.