Compostworm of regenworm?

wat is het verschil tussen een compostworm en een regenworm
wat is het verschil tussen een compostworm en een regenworm

Een compostworm is altijd een regenworm, maar een regenworm is niet altijd een compostworm.

Verwarrend? let op:

In Nederland bestaan er wel 25 tot 50  soorten regenwormen. Het is een soort verzamelnaam. Je kunt ze onderverdelen in drie hoofdgroepen:

-Strooiselwormen

-Aardwormen

-Diepgravers of pendelaars

Compostwormen zijn strooiselwormen. Ze helpen bij de vertering van het strooisel zoals droge bladeren. Je vindt ze dus altijd aan het oppervlak, onder of tussen bladeren, of in mest-en composthopen. Binnen deze groep zijn er weer verschillende soorten. Om het makkelijk te maken hebben die dan ook weer allerlei andere namen en zijn ze moeilijk van elkaar te onderscheiden. Je herkent ze aan hun roodbruine kleur met gele strepen. Vandaar de naam tijgerworm. De bekendste compostwormen zijn de Eisinia Fetida en de Eisinia Hortensis. De compostwormen die je bij Balkonton koopt zijn een mix van deze twee compostwormen. 

De wat grauwige lichtbruine worm die je overal tegenkomt als je een schep in de (gezonde) bodem steekt en laat trillen noemen we de ‘gewone grauwwormen’ ofwel ‘porrectodea calliginosa’. Hij verteert minder afval, en leeft in de aarde en niet in het strooisel. Hij is wel super belangrijk voor een gezonde bodem. Want hij graaft gangen en trekt het afval en de uitwerpselen van de strooiselwormen dieper de grond in. Tot zo’n 40 cm. In de wormenbak kan hij overleven maar draagt hij niet echt veel bij aan de compostering. In de Balkonton Classic is hij wel nuttig. De wat paarsige worm die je overal in gezonde tuinen in de aarde vindt is een pendelworm die diepe gangen graaft tot aan het grondwater. Deze ‘Lubricus terrestris’ wordt ook wel ‘gewone rgenworm’ genoemd De gangen die deze worm graaft zijn perfecte tunnels voor de groei, beluchting, en bewatering van de plantenwortels. Deze diepgravers hebben in je wormenbak uiteraard niets te zoeken. In de natuur zijn ze wel super belangrijk. 

In een gezond ecosysteem hebben al deze regenwormen een belangrijke functie. Helaas kom je ze steeds minder tegen door overbemesting en het gebruik van gifstoffen. Daarom is het zo belangrijk dat we overstappen naar kringlooplandbouw voor een grotere biodiversiteit. Steun de boeren bij de overstap en koop zoveel mogelijk biologisch. Daarmee help je niet alleen de boeren maar ook de wormen! En uiteindelijk de hele kringloop die daarvan afhankelijk is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *