Overleven compostwormen de winter?

flatinsneeuwBij de zachte Hollandse winters van de afgelopen jaren hoef je geen speciale maatregelen te nemen. Gaan de ijsmeesters in Friesland vergaderen en staat je Balkonton onbeschut in de wind?  Bescherm je wormen dan door je ton te bedekken met een oude deken, isolatiefolie of bubbeltjesplastic.

Heb je een wat grotere wormenbak, dan kun je die rustig buiten laten staan. Liefst in een zonnig hoekje uit de wind dan gaat het composteren redelijk door.

Droogte groter gevaar dan kou

Mijn eigen ervaring is dat de compostwormen lekker knus in het midden van de Balkonton makkelijk overleven. De enige keer dat een populatie is gestorven, was toen ik een Balkonton uit de regen had staan, geen voedsel had toegevoegd, en hem dus helemaal had laten uitdrogen. Zorg dus dat de aarde wel vochtig blijft. Ofwel door af en toe wat snijafval erin te gooien, ofwel door af en toe wat water erbij te doen.

Winterslaap?

Wat we ook weten is dat de wormen onder de 10 graden bijna niets meer eten. Onder de 4 graden gaan ze zelfs in een soort winterslaap. Dat betekent dus wel dat je gedurende die koude periodes je wormen  minder tot niets mag voeren. Wil je ook in de winter je GFT blijven omzetten in compost? dan zul je je Balkonton binnen moeten zetten. In principe blijven de wormen in je ton zolang ze daar voldoende voeding hebben. De Eisinia Fetida tenminste, de Eisinia Hortensis schijnt meer zwerflust te hebben. Maar zelf zou ik voor de zekerheid toch eerder een schuurtje of galerij kiezen, als je daar de beschikking over hebt.

Toch stevig doorcomposteren in de winter?

Denk ook eens aan Bokashi. Hiermee verwerk je gewoon in je keuken al je keukenafval, dus inclusief brood, vlees etc tot en soort papje dat je in een tuin of park kunt ingraven als perfecte bodemverbeteraar.

Hoe kouder hoe meer eitjes de wormen leggen

Zodra het echt koud begint te worden gaan wormen meer eitjes leggen. Als zelfs in het midden van een wormenbak de temperatuur onder het vriespunt daalt zullen de wormen natuurlijk doodvriezen. Door de warmte die ze zelf produceren gecombineerd met de warmte van het reguliere composteerproces, komt dit, zeker in een grote bak of buurtbak, zelden voor.

Op die manier kan de wormenkolonie een vorstperiode overleven, terwijl individuele wormen wel sterven. In het voorjaar heb je dus vaak een overvloed aan nieuwe wormen.

Wat is jouw ervaring?

Graag hoor ik ervaringen van anderen: heb jij je wormenbak binnen staan in de winter? Kruipen de wormen er dan niet uit? Wat zijn jou tips om de Balkonton of wormenbak tegen extreme kou te beschermen? Deeel het via het reactieveld hieronder.

Tags:

3 Responses to “Overleven compostwormen de winter?”

 1. Hansje 10 december 2014 at 17:19 #

  Ik heb mijn Bokashi-emmer leeggestort, flink schoongesopt en daar een tijdelijk wormen-winterverblijf van gemaakt. In de winter valt de fermentatie in die Bokashi bijna helemaal stil, dus dan staat dat spul ook maar eindeloos in die emmer niks te doen. Terwijl hij kant-en-klaar bruikbaar is als wormenhuis, met aftapkraantje etc. Neemt binnenshuis toch wat minder plek in dan een hele Balkonton. Ze zitten er nu een paar weken in en ze hebben het naar hun zin (dus ze kruipen er niet uit).

  • Ireen 10 december 2014 at 17:30 #

   Hallo Hansje,

   Die Bokashi emmer staat toch in je keuken? Hoe kan het dan dat de fermentatie stil valt? Of staat hij buiten?

   Begrijp ik het goed dat je die bokashi-emmer nu met wormen binnen hebt gezet? Krijgen de wormen dan genoeg zuurstof?

   Hou je ons op de hoogte of de wormen er alsnog uit komen kruipen? Ik heb begrepen dat Eisenia fetida niet zo reislustig is en in de bak blijft. Maar als je een wormenmix hebt met bijvoorbeeld de dendrobeana dat die wormen wel op ‘ontdekkingsreis gaan. Dus waarschijnlijk heb je de Eisina

   Dank voor het delen van je tip

   • Hansje 5 februari 2015 at 11:07 #

    De Bokashi staat in de keuken, maar als je de gefermenteerde drab daarna buiten op de composthoop gooit blijft het daar in de winter maanden onveranderd vies liggen wezen. Dus ik heb m schoongemaakt en de wormen erin gestopt. De deksel leg ik er los op, dan zit er wel een kiertje in. En ik check m bijna elke dag, dus dan is hij weer even open geweest.

    Ze gaan als een speer: inmiddels heb ik het gezelschap over twee Bokashi’s verdeeld. Ze kruipen wel regelmatig tegen de wand op en dan is het me niet altijd duidelijk of dat komt door te weinig voedsel of teveel vocht. Of te weinig zuurstof? Meestal mik er dan maar gewoon een berg krantensnippers en een wat groenafval bij. En omdat de bak open was (en er dus veel licht is) schuiven die wormen al snel weer naar beneden.

Geef een reactie